بیماری شناسی گیاهیبیماری های گیاهی

بیماری آنتراکنوز گردو و نحوه مبارزه با آن

بیماری آنتراکنوز گردو اولین بار در ۱۸۱۵ از اروپا گزارش شد. در بیشتر مناطق گردو خیز ایران ازجمله تهران، قزوین، اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی، گلستان، مازندران، گیلان، کرمانشاه، کردستان، خراسان و برخی از نواحی استان سمنان شیوع دارد. در استان‌های همدان، مرکزی، اصفهان و کرمان دیده نشده است.

علائم بیماری

بیماری آنتراکنوز گردو به برگ، دم برگ، سرشاخه‌ها و میوه‌های جوان حمله می‌کند. روی برگ‌ها لکه‌های کوچک قهوه‌ای قرمز با مرکز قهوه‌ای خاکستری تشکیل می‌شوند. بعداً از اردیبهشت تا اوایل خرداد در متن این لکه‌ها نقاط سیاه‌رنگی در زیر برگ به وجود می‌آید که آسروول های قارچ عامل بیماری هستند. روی سرشاخه‌ها زخم‌های بیضوی و فرورفته به رنگ قهوه‌ای مایل به خاکستری پدیدار می‌شوند. روی میوه‌ها لکه‌های گرد نامنظم و فرورفته ایجاد می‌شوند. میوه‌های جوان آلوده ممکن است بریزند. لکه‌های پیشرفته ممکن است سبب ایجاد لکه‌های بافت مرده تیره‌رنگ در مغز گرده شوند.

عامل بیماری

بیمارگر آنتراکنوز گردو Gnomonia leptostyla نام دارد. این قارچ در راسته Diaporthales و رده Pyrenomycetes قرار دارد. در راسته مذکور پریتس ها داخل بافت میزبان به تعداد زیاد تشکیل می‌شوند. انتهای آسک حلقه‌ای است که با ید آبی رنگ نمی‌شود. اندام تولیدمثل غیرجنسی قارچ آسروول است که کنیدی های دو سلولی را تولید می‌کند. پایه کنیدی ها تخت است. در آسروول علاوه بر کنیدی ها میکرو کنیدی ها نیز تشکیل می‌شوند.

چرخه بیماری و اپیدمیولوژی

این قارچ به شکل پریتس در برگ‌های آلوده کف باغ یا به‌ندرت به شکل آسروول در زخم‌های سرشاخه‌ها زمستان گذران می‌کند. آسکوسپورها در اوایل بهار از پریتس ها خارج شده بیماری‌زایی می‌کنند. کنیدی های تشکیل شده در برگ‌های آلوده با باد و ترشحات بارانی پخش می‌شوند و در طول فصل موجب انتشار بیماری می‌گردند. رطوبت هوا و مرطوب بودن محیط بیماری را تشدید می‌کند.

مبارزه با بیماری

اقدامات زراعی

انهدام برگ‌ها و میوه‌های آلوده ریخته شده روی زمین یا دفن آن‌ها.

رعایت فاصله بین درختان برای جریان هوا و کاهش بیماری و منابع بیماری‌زا.

استفاده از ارقام مقاوم.

سم‌پاشی

قارچ‌کش‌های بنزیمیدازول در کنترل این بیماری مؤثرند.

قارچ‌کش‌های آروماتیک نیتریل، دی تیوکاربامات ها و ترکیبات مسی در کاهش شدت بیماری مؤثرند.

سم‌پاشی با سم زینب در ایران بیماری را به طرز رضایت بخشی بهتر از ترکیبات مسی کنترل کرده است.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
counter hit xanga