بیماری شناسی گیاهیبیماری های گیاهی

بیماری سفیدک پودری پسته و مبارزه با آن

سفیدک پودری پسته که سفیدک سطحی و سفیدک حقیقی پسته هم نامیده می‌شود. در بعضی از باغ‌های پسته دماوند، قزوین، جبال بارز، کرمان، رفسنجان و زرند گزارش شده است.

علائم بیماری

اولین نشانه سفیدک پودری پسته به‌صورت لکه‌های سفید متمایل به خاکستری در سطح زیرین برگ‌ها بروز می‌کند. پس از آن لکه‌ها به‌هم‌پیوسته، قشر تارعنکبوتی کم‌پشتی از میسلیوم های قارچ به وجود می‌آید و نوعی خوردگی و بافت مردگی در این قسمت‌ها دیده می‌شود.

سطح بالایی برگ‌های آلوده درست در محل لکه‌های زیر برگ، سبز کم‌رنگ متمایل به زرد می‌شود. در اواخر شهریورماه لابه‌لای قشر میسلیومی در سطح زیرین برگ کلیستوتس های فراوان قارچ در مراحل مختلف بلوغ به رنگ‌های نارنجی، قهوه‌ای و قهوه‌ای تیره دیده می‌شود. در مواردی که بیماری شدید باشد، برگ‌های درختان بیمار زرد شده و زودهنگام می‌ریزند.

عامل بیماری

عامل این بیماری Phyllactinia pistaciae است. کنیدی ها منفرد گرزی شکل و در نوک گرد یا دارای برآمدگی‌اند، کنیدیوفورها افراشته و سه یاخته مارپیچی یا موجدار است. آسکو کارپ کروی است و تعداد زیادی دارد. در سطح زیرین برگ تشکیل شده و به‌ندرت در سطح بالایی شکل می‌گیرند. زوائد درفشی در بخش استوایی آسکو کارپ به تعداد ۱۵ تا ۲۱ عدد قرار دارد. هر آسکوکارپ دارای ۳۳ تا ۴۷ عدد آسک و هر آسک حاوی دو عدد آسکوسپور تخم‌مرغی تا بیضوی است.

چرخه بیماری

چرخه این بیماری دارای دو مرحله جنسی و غیرجنسی است. در اواخر بهار و تابستان میسلیوم این قارچ در سطح زیرین برگ رشد می‌کند. بعضی از میسلیوم ها در پارانشیم میانی برگ پیشروی دارند و بعضی از آن‌ها نیز سطحی هستند. میسلیوم درون بافتی کنیدیوفورهایی از نوع اوولاریوپسیس را تولید می‌کند که ضمن خروج از روزنه برگ به یک کنیدی درشت منتهی می‌شود. از شهریورماه تا اوایل پاییز کلیستوتس ها به‌صورت نقاط سیاه‌رنگ در پشت برگ‌ها ظاهر می‌شوند و زمستان گذرانی قارچ با کلیستوتس انجام می‌شود. در اوایل بهار سال بعد کلیستوتس ها رطوبت جذب کرده متورم می‌شوند، سپس آسکوسپورهای آن‌ها روی برگ‌ها افتاده و زندگی قاچ‌ها از نو آغاز می‌گردد.

مبارزه با بیماری

ریشه‌کن کردن قارچ‌ها عامل سفیدک پودری در باغ‌های میوه به دلیل وسعت دامنه میزبانی آن‌ها کاری مشکل و غیرعملی است، ولی کنترل آن‌ها تا سطح آستانه اقتصادی با استفاده از روش‌های زراعی و شیمیایی امکان دارد. مبارزه زراعی شامل دفع علف‌های هرز، حاصلخیزی خاک، معدوم کردن برگ‌های مبتلای ریخته شده در کف باغ و استفاده از کودهای نیتروژنی به اندازه کافی است. سفیدک پودری پسته اهلی معمولاً آن‌قدر شدید نیست که نیاز به مبارزه شیمیایی داشته باشد.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
counter hit xanga