بیماری شناسی گیاهیبیماری های گیاهی

بیماری لکه طاووسی زیتون و نحوه مبارزه با آن

بیماری گیاهی لکه طاووسی (Olive Peacock spot)، لکه چشم پرنده‌ای یا لکه برگی زیتون یک بیماری مهم در تمام مناطق زیر کشت این محصول است. شدت این بیماری رابطه مستقیمی با افزایش سن درختان داشته و به‌طور غالب با افزایش سن گیاه شدت اثرگذاری بیماری افزایش می‌یابد.

نشانه‌های بیماری

علائم روی برگ، دم برگ، میوه و دم میوه بروز می‌کند ولی بیشتر در پهن برگ‌ها پیدا می‌شود. لکه‌ها در آغاز نامشخص و بسیار سطحی‌اند و پس از مدتی محدوده لکه مشخص می‌شود. لکه‌ها ابتدا بژ هستند ولی بعداً به رنگ زیتونی مایل به تیره درمی‌آیند. قطر لکه بین ۲ تا ۱۰ میلی‌متر متغیر است. برگ‌هایی که تعداد زیادی لکه دارند به رنگ زرد درمی‌آیند. لکه‌های تیره به هاله‌ای زرد رنگ در متن برگ‌های متمایل به زرد، شبیه لکه‌های دم طاووس هستند به همین دلیل به آن لکه طاووسی میگویند.

عامل بیماری

بیمارگر لکه طاووسی زیتون Spilocaeae oleaginea است. میسلیوم ای قارچ از ریسه‌های بنددار و بسیار منشعب تشکیل شده، در بین سلول‌های اپیدرم یا زیر کوتیکول برگ زیتون مستقر می‌شوند. دمای مناسب برای تندش کنیدی ها ۲۱ درجه سانتی‌گراد است. در هوای خشک و گرم کنیدی ها جوانه نمی‌زنند.

مبارزه با بیماری

ارقام زیتون نسبت به این بیماری دارای حساسیت متفاوت‌اند. ارقام آسکولانا و سویلانا در برابر این بیماری مقاوم‌اند. با سم‌پاشی درخت‌ها در اوایل پاییز با محلول بردوی ۱-۱-۱۰۰ و تکرار آن در بهار با یکی از قارچ‌کش‌های مسی آماده مثل اکسی کلرور مس به نسبت ۳ در هزار بیماری به‌خوبی کنترل می‌شود. بعضی از ارقام زیتون نسبت به قارچ‌کش‌های مسی حساسیت دارند و ممکن است مصرف قار چکش‌های مسی باعث سوختگی برگ‌هایشان شود بنابراین در استفاده باید احتیاط کرد.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
counter hit xanga