حشراتحشرات و آفات

علل موفقیت حشرات در مقابله با شرایط نامساعد

حشرات مهم‌ترین آفات و هم‌چنین مهم‌ترین شکارگرهای طبیعی آفات هستند و از این لحاظ برای انسان هم منفعت داشته و هم مضر هستند. حال ما باید بدانیم که ویژگی این حشرات چیست که هم برای زنده نگه‌داشتن حشرات مفید و کم‌تر به خطر انداختن شکارگرهای طبیعی و از بین بردن آفات راه‌حل مناسبی استفاده کنیم.

۱ – قدمت زیاد (Precedence)

قدمت حشرات به ۳۵۰ الی ۴۰۰ میلیون سال پیش بازمی‌گردد. قدمت زیاد حشرات به آن‌ها امکان تکامل هم‌زمان و سازگار شدن با شرایط نامساعد محیطی را داده است.

۲- اندازه کوچک (size)

حشرات معمولاً جثه کوچکی دارند. طول بزرگ‌ترین پروانه‌ها با بال‌های باز در حدود ۲۷۵ میلی‌متر است. البته در بررسی‌های سنگواره‌ای گونه‌هایی از آسیابک ها و سنجاقک‌ها پیدا شده‌اند که طول بال آن‌ها تا ۶۰ سانتی‌متر هم می‌رسد. اندازه کوچک به حشرات امکان می‌دهد که از فضا و مکان موجود حداکثر استفاده را نمایند. به‌عبارت‌دیگر به دلیل اندازه کوچک و کم بودن میزان غذای موردنیاز، معمولاً تعداد زیادی از حشرات قادر به فعالیت و تولیدمثل روی یک منبع غذایی خاصی می‌باشند.

۳ – فراوانی زیاد (Abundance)

حشرات معمولاً از قدرت تولیدمثل بالایی برخوردارند. برای مثال در غیاب عوامل کنترل‌کننده طبیعی، یک شته ماده قادر خواهد بود در طول یک سال تمام سطح کره زمین را به پوره‌های خود بپوشاند. ملکه زنبورعسل در طول فصل بهار می‌تواند روزانه بین ۲ تا ۳ هزار عدد تخم بگذارد

۴ – قدرت سازگاری بالای حشرات (Adaptation)

طول عمر کوتاه و قدرت تولیدمثل بالا در حشرات، امکان بروز جهش‌های ژنتیکی را در جمعیت آن‌ها افزایش داده است. جهش‌های ژنتیکی با ایجاد ژن‌های جدید امکان سازگاری و مطابقت حشرات را با شرایط نامساعد افزایش داده است

۵ – داشتن اسکلت خارجی (Exoskeleton)

حشرات فاقد اسکلت داخلی می‌باشند. ولی اندام‌های داخلی آن‌ها درون غلافی از پوسته‌های سخت و قابل ارتجاع به نام کوتیکول قرار دارد که از صدمه دیدن آن‌ها جلوگیری می‌کند.

۶ – داشتن قدرت دگردیسی (metamorphosis) و دیاپوز (Diapause)

دگردیسی به مجموعه تغییراتی گفته می‌شود که در مراحل مختلف نشو و نمای حشره از تخم تا حشره کامل ایجاد می‌شود. حشرات معمولاً نشو و نمای مختلفی مانند تخم، لارو، شفیره و حشره کامل می‌باشند. حشرات می‌توانند در شرایط نامساعد نشو و نمای خود را متوقف نمایند که از این پدیده به نام دیاپوز نام می‌برند. دیاپوز می‌تواند به‌صورت اجباری و اختیاری باشد. دیاپوز اختیاری تحت شرایط محیطی قرار دارد و به دو صورت خواب زمستانه (Hibernation) و خواب تابستانه (Aestivation) در حشرات دیده می‌شود

۷ – داشتن قدرت پرواز و پراکنش (Dispersal)

حشرات تنها بی‌مهرگانی هستند که قدرت پرواز دارند. حشرات بالدار قادر هستند با پرواز کردن سطح انتشار خود را گسترش دهند و به منابع غذایی جدید دست یابند. برای مثال پروانه‌های جنس (Danaus) که به پروانه‌های سلطنتی مرسوم هستند در طول یک سال هزاران کیلومتر را از کانادا تا مکزیک پرواز می‌کنند.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
counter hit xanga