آفاتحشرات و آفات

معرفی و شناخت آفت کرم آلو (Plum worm)

کشاورزانی که اقدام به کاشت هلو، آلو و … می‌کنند اغلب درون میوه خود لاروی (کرم) را مشاهده می‌کنند که باعث خراب شدن این میوه‌ها می‌شود. منشأ این کرم از یک پروانه است که با تخم‌گذاری بر روی میوه‌ها باعث رشد لاروهای خود می‌شود. درصورتی‌که این پروانه را بروی درختان خود مشاهده کردید باید خود را برای جلوگیری از آسیب به میوه‌های و ثمرات آماده کنید و تلاش مضاعفی انجام دهید. بیشتر توصیه می‌کنیم که از سموم کشاورزی کمتر استفاده کنید و اغلب از روش‌های دیگر کنترل بیولوژیک برای از بین این آفت استفاده کنید.

کرم آلو درواقع نوعی پروانه است که از دیرزمان در ایران وجود داشته است. درختان میزبان این پروانه در ایران شامل انواع آلو، گوجه، هلو، زردآلو، گیلاس و بین انواع آلوها به آلو سیاه خسارت بیشتری وارد می‌کند. کرم آلو در اکثر مناطق میوه خیز به‌خصوص در استان‌های خراسان، آذربایجان، کردستان، همدان، فارس و همچنین در اطراف تهران، کرج، دماوند، قزوین و اراک انتشار دارد.

حشره کامل این آفت پروانه ایست به طول ۵ میلی‌متر و عرض آن با بال‌های باز ۱۵-۱۴ میلی‌متر است. بال جلویی به رنگ خاکستری تیره بوده و تا اندازه‌ای یکنواخت می‌شود و فقط به مقدار بسیار کم خطوط تیره مایل روی آن‌ها مشاهده می‌شود. بال جلویی ذوزنقه‌ای شکل و انتهای آن مدور نیست در انتهای بال جلویی یک لکه بزرگ با هاله خاکستری که تمام عرض بال را فرا گرفته مشاهده می‌شود. این حشره زمستان را به‌صورت لارو به حالت دیاپوز در داخل یک پیله به رنگ سفید چرکی که دارای ساختمان نمدی و ریزبافت است به سرمی برد. این حشره ۲-۳ نسل در سال دارد.

وقتی پروانه تخم‌های خود را روی میوه می‌گذارد بعد از چند روز تخم‌ها باز شده و لارو کوچکی به رنگ روشن از آن بیرون می‌آید که این لارو جدار میوه را سوراخ کرده و وارد آلو می‌شود و دوران تغذیه خود را در داخل میوه می‌گذراند. در نسل دوم دالان مزبور از فضولات پر شده و نیز براثر عکس‌العمل اپیدرم میوه صمغی از آن بیرون می‌آید که از علائم تشخیص میوه‌های آلوده است.

ورود لارو به میوه همیشه از ناحیه نزدیک اتصال دم به میوه یا از کنار آن انجام می‌شود. بعد از اینکه لارو داخل میوه شد به طرف مرکز میوه پیش می‌رود. دالان حفرشده توسط لارو پروانه از فضولات پر شده که کمک به پوسیدگی میوه می‌کند. در این حالت رشد میوه‌های موردحمله متوقف شده و اغلب به رنگ بنفش درمی‌آید. موقعی که لارو هنوز اندازه کوچکی دارد به زمین می‌افتد و بقیه رشدونمو لارو داخل میوه در روی زمین انجام شده و از گوشت میوه تغذیه می‌کند تا دوره لاروی به پایان برسد. اگر میوه کفایت تغذیه لارو را ندهد لارو از بین می‌رود. بنابراین میوه‌هایی که در نسل اول موردحمله قرار می‌گیرند به زمین می‌ریزند. لارو مزبور برای شفیره شدن در شکاف و زیر پوستک‌های درخت و به‌ندرت زیر خاک رفته و در آنجا پیله‌ای نازکی تنیده و تبدیل به شفیره می‌شود.

چون حداکثر خسارت لارو کرم آلو مربوط به نسل دوم است. بنابراین توصیه می‌شود مبارزه شیمیایی بیشتر علیه نسل دوم انجام گیرد. تاریخ انجام سم‌پاشی در نقاط مختلف کشور بسته به شرایط آب و هوایی متفاوت و تقریباً اواسط تیرماه می‌باشد ولی بهتر است با نصب تله فرمونی یا تله نوری تاریخ دقیق را مشخص کرد. سموم توصیه شده: سموم فسفره مانند گوزاتیون ۲۰% به میزان ۲ در هزار.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
counter hit xanga