بیماری شناسی گیاهیبیماری های گیاهی

بیماری زوال زودرس درختان مرکبات

متاسفانه در روزها و ماه‌های اخیر خبرهای زیادی پیرامون از بین رفتن ناگهانی درختان مرکبات در کشور به گوش می‌رسد. این فرصت را مغتنم شمردیم تا در مورد علائم بیماری زوال زودرس درختان مرکبات، علل بوجود آمدن بیماری زوال زودرس درختان مرکبات و راه‌های مقابله و پیشگیری از بیماری زوال زودرس درختان مرکبات مطالبی چند به سمع و نظر شما برسانیم.

علائم بیماری زوال زودرس درختان مرکبات

طبق گزارشات رسیده در درختان مبتلا به بیماری زوال زودرس درختان مرکبات ابتدا در برگ درختان علائم کمبود مواد غذائی مشاهده شده و سپس حاشیه برگها خشک شده و کم کم این خشکی به کل برگ سرایت کرده و در نهایت این برگها را خشک می‌کند. در همین مراحل میزان باردهی و رشد اندام سبز در درخت به شدت کم شده و در اکثر موارد بعد از گذشت مدتی کاملا متوقف می‌شود. متاسفانه کار به اینجا ختم نمی شود، در صورت عدم مقابله صحیح و به موقع با این مشکل در ابتدا بعضی از شاخه ها و بعد از آن کل درخت خشک شده و از بین خواهد رفت. یک نکته بسیار مهم در خصوص بیماری زوال زودرس درختان مرکبات وجود دارد که ممکن است علائم این بیماری در یک درخت مشاهده شود در حالی که درخت کناری، هیچ یک از نشانه های بیماری را نشان نمی دهد.

علل بوجود آمدن بیماری زوال زودرس درختان مرکبات

آنچه مشخص است این است که باید علت اصلی بیماری زوال زودرس درختان مرکبات را در ریشه و خاک اطراف ریشه جستجو کنیم و بی شک این بیماری رابطه تنگاتنگی با تغذیه درختان مرکبات دارد. با توجه به علائم اولیه بیماری زوال زودرس درختان مرکبات که همان نشانه کمبود مواد غذائی در برگهاست، عامل یا عوامل این بیماری با حمله به ساختار ریشه یا از بین بردن شرایط جذب مواد غذائی در اطراف، جذب مواد غذائی را مختل می‌کنند. در ادامه با ضعیفتر شدن درخت و کاهش قدرت خود ایمنی درختان مرکبات، سایر عوامل بیماریزا که تا دیروز قدرت نفوذ به ساختار درخت را نداشتند به درخت حمله کرده و در نهایت درخت را از بین می‌برند. مطمئنا این بیماری در کوتاه مدت در منطقه ظهور پیدا نکرده است ولی عدم رعایت اصول پیشگیری و مبارزه با این بیماری و برهم خوردن شرایط عادی در منطقه مثل کاهش میزان رطوبت محیط (بارندگی)، افزایش دما، اختلال در آبیاری، ضعیف‌تر شدن درختان به دلیل عدم تغذیه صحیح (کوددهی) و … باعث تشدید سرایت این بیماری به سایر نقاط و تبدیل شدن آن به یک مشکل منطقه ای شده است.

راه های مقابله و پیشگیری از بیماری زوال زودرس درختان مرکبات

آنچه در مقابله با بیماری زوال زودرس درختان مرکبات مشخص است از بین بردن عامل یا عوامل بیماری در ریشه و خاک اطراف ریشه در قدم اول است. با توجه به مشخص نبودن دقیق عامل اصلی اولیه این بیماری ما باید همزمان از سه جبهه به این بیماری و شرایط محیطی آن حمله کنیم، این سه جبهه عبارتند از:

۱- از بین بردن عوامل احتمالی موجود در ساختار ریشه و خاک اطراف ریشه مثل انواع قارچها پارازیت، باکتریها، نماتدها و … با استفاده از روش دتوکس.

۲- اصلاح شرایط محیطی در خاک اطراف ریشه و ریشه مانند: ترمیم ریشه های آسیب دیده و افزایش ریشه زائی در ریشه، کاهش pH و Ec خاک اطراف ریشه، افزایش میزان مواد ارگانیک خاک اطراف ریشه و …

۳- انجام تغذیه (کوددهی) متناسب با احتیاجات درختان مرکبات و ترمیم ساختارهای آسیب دیده از بیماری زوال زودرس درختان مرکبات و افزایش قدرت خود ایمنی در درختان مرکبات با استفاده از این جیره های کودی متناوب در این درختان. استفاده دقیق و درست از این روش مطمئنا در مقابله با بیماری زوال زودرس درختان مرکبات کارساز بوده و در عین کنترل این بیماری باعث بهبود درختان و جلوگیری از خشک شدن ناگهانی و از بین رفتن درختان مرکبات خواهد شد.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
counter hit xanga