درختان

آشنایی با درختچه اسپیره (گل عروس، Spiraea crenata)

نام فارسی: اسپیره

نام انگلیسی: Scalloped Spirea

نام علمی: Spiraea crenata L.

نام خانواده (تیره): گل‌سرخیان (Rosaceae)

بومی منطقه: پراکنش جغرافیایی این‌گونه در ایران، قفقاز، ارمنستان، ترکمنستان است. اسپیره در مازندران (نزدیک نور)، آذربایجان (کلیبر، حسن بیگلو)، اراک (کوه تفرش) و تهران (البرز نزدیک شهرستانک) نیز موجود است.

گیاه اسپیره، درختچه‌ای علفی و خزان کننده از خانواده Rosaceae(گل‌سرخیان) و از جنس Spiraea می‌باشد که بومی مناطق معتدل نیمکره شمالی (جنوب شرقی اروپا تا قفقاز، ایران، ارمنستان و ترکمنستان) است. جنس Spiraea شامل ۸۰ تا ۱۰۰ گونه درختچه در خانواده گل‌سرخیان است.

مشخصات

درختچه‌ای به ارتفاع حدود ۱٫۵ متر با شاخه‌های کرکدار یا بدون کرک با تاج انبوه.

برگ‌ها

برگ‌ها خاکستری – سبزرنگ، در شاخه‌های عقیم به طول ۳ و به عرض ۲ سانتی‌متر، مستطیلی – واژ تخم‌مرغی یا مستطیلی – گوه‌ای یا واژ تخم‌مرغی پهن، کامل (بدون دندانه) یا در نیمه جلویی با کنگره‌های کم یا کم دندانه‌دار، کرکدار تا بدون کرک، کم‌وبیش سه برگی، برگ‌های شاخه‌های بارور به طول تا حدود ۲ سانتی‌متر، باریک، مستطیلی – واژ تخم‌مرغی یا سرنیزه‌ای. کامل، با رگبرگ منفرد، دم برگ به طول ۱ الی ۵ میلی‌متر.

گل

سفید است که در اواسط تابستان ظاهر می‌شود. گل‌آذین چتری ساده یا خوشه‌ای چترمانند، یا دیهیم با ۱۰ تا ۱۲ گل، دمگل‌ها کرکدار تا بدون کرک، به طول ۵ تا ۱۰ میلی‌متر، بریدگی‌های کاسه گل به طول ۱٫۵ و به عرض ۱٫۵ میلی‌متر.

تکثیر

به‌وسیله بذر، قلمه و خوابانیدن شاخه.

کاربرد

کاشت به‌عنوان تک درختچه زینتی و یا کاشت توده‌ای.

کاربردهای درمانی

قسمت مورداستفاده: سرشاخه‌های گل‌دار.

اثرات مهم: ضدترش کردن معده، ضدالتهاب، ضد روماتیسم و قابض.

سوءهاضمه و ترش کردن، زخم معده و سندروم روده تحریک‌پذیر: اسپیره یکی از بهترین داروها برای درمان مشکلات اسیدی معده است و ضمن اینکه از ترشح اسید معده جلوگیری می‌کند، معده را نیز ترمیم می‌کند. در صورت بروز علائم خفیف سوزش سر دل، یا ریفلاکس اسیدی معده استفاده از اسپیره اثرات مثبتی خواهد داشت که البته ممکن است برای حصول بهترین نتیجه نیاز به مصرف بلندمدت آن باشد. خاصیت قابض و سفت کننده اسپیره آن را به یک داروی خوب برای اسهال‌های مزمن و سندروم روده تحریک‌پذیر تبدیل کرده است.

دردهای روماتیسمی، فیبرومیالژیا: اسپیره می‌تواند عضلات و مفاصل سفت و دردناک را تسکین داده، التهاب را کاهش دهد و پسماندهای اسیدی را نیز از عضلات و مفاصل خارج کند. مخصوصاً در مواقعی که این علائم (درد و سفتی عضلات) در هنگام بیدار شدن یا نشستن طولانی مدت ایجاد می‌شود، مصرف اسپیره همراه با دانه کرفس می‌تواند به‌منظور کاهش التهاب و کمک به حرکت آزادانه‌تر عضلات کمک کند.

زیاده‌روی در مصرف اسپیره باعث عوارضی نظیر اختلالات قلبی و پیدایش خون در ادرار می‌شود.

نیازها

خاک معمولی با زهکشی مناسب، نیاز آبی متوسط، مکان آفتابی تا نیمه سایه، آب‌وهوای معتدل و مرطوب.

امراض و آفات

در مورد این گیاه مراقب بیماری‌های لکه برگی، کپک پودری، پوسیدگی ریشه و شته‌ها باشید.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
counter hit xanga