کشاورزی

کارایی کشاورزی ارگانیک

بسیاری از افراد از کشاورزان و مصرف‌کنندگان تا دانشمندان و سازمان‌های بین‌المللی باور دارند که کشاورزی ارگانیک قادر به تولید مواد غذایی کافی برای نیاز تغذیه‌ای دنیا است. با استفاده از این روش محیط‌زیست نابود نمی‌شود، در برابر تغییرات اقلیمی انعطاف‌پذیرتر می‌گردد و وضعیت زندگی کشاورزان نیز تقویت می‌شود. اما همانند بسیاری از مسائل مهم امروزه، نسبت به نظریات و ایده‌های بلندپروازی که درباره کشاورزی ارگانیک وجود دارد، سند علمی کمتری برای اثبات و حمایت از آن وجود دارد و همانند سایر مسائل نمی‌توان به‌طورقطع درباره کشاورزی ارگانیک نظر کاملاً مثبت یا منفی داشت.

در مقاله‌ی چاپ‌شده در مجله‌ی پیشرفت‌ها و تازه‌های علم، به‌طور سیستمی و با دقت، کارایی دو نوع کشاورزی مرسوم و سنتی و ارگانیک از نظر سه عامل کلیدی مهم اثر زیست‌محیطی، فواید آن برای تولیدکننده و مصرف‌کننده بررسی شدند. این تحقیق با استفاده از روش فراتحلیل صورت گرفت، به این معنی که تحقیقات علمی پیشین مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفتند و محققین همچنین موافقت یا مغایرت نتایج تحقیقات انجام‌شده با هم را بررسی نمودند. محققان به این نتیجه رسیدند که کشاورزی ارگانیک مهم است اما نه آن‌گونه که بیشتر مردم درباره آن فکر می‌کنند.

اثرات زیست‌محیطی

اگر دو زمین کشاورزی را در نظر بگیریم که یکی از آن‌ها به روش کشاورزی ارگانیک اداره می‌شود و دیگری کشاورزی به روش سنتی و مرسوم در آن انجام می‌شود، در ابتدا به نظر می‌رسد که زمینی که در آن کشاورزی ارگانیک صورت می‌گیرد برای محیط‌زیست بهتر است. اما این تمام داستان نیست. بلکه این روش در کنار داشتن مزایایی برای محیط‌زیست، معایبی نیز دارد.

آنچه درباره روش ارگانیک خوب است: زمین‌های ارگانیک یا طبیعی دارای تنوع زیستی بیشتری می‌باشند، تعداد زنبورها، پرنده‌ها و پروانه‌ها در آن بیشتر است. همچنین در این زمین‌ها کیفیت آب‌وخاک بالاتر است و گازهای گلخانه‌ای کمتری تولید می‌کنند.

آنچه درباره روش ارگانیک خیلی خوب نیست: کشاورزی ارگانیک یا طبیعی محصول کمتری تولید می‌کند که این رقم در حدود ۱۹ تا ۲۵ درصد است. مطالعات کمّی تفاوت بهره‌وری در این دو روش را بررسی کرده‌اند. اگر تفاوت بهره‌وری این دو روش را حساب کنیم و میزان کارایی زیست‌محیطی را به ازای مقدار غذای تولیدی بررسی کنیم، در آن صورت منفعت و فایده‌ی روش ارگانیک کمتر به نظر می‌آید. درواقع در برخی متغیرها مانند کیفیت آب و تولید گازهای گلخانه‌ای، زمین‌های ارگانیک بدتر از زمین‌هایی عمل می‌کنند که به روش سنتی و مرسوم اداره می‌شوند، زیرا تولید کمتر به ازای هر هکتار زمین، به معنای وارد شدن آسیب محیط‌زیستی به زمین است.

فواید کشاورزی ارگانیک برای مصرف‌کنندگان

این پرسش درباره مصرف‌کنندگان نیز وجود دارد که آیا واقعاً کشاورزی طبیعی برای آنان بهتر است.

آنچه درباره روش ارگانیک خوب است: برای مصرف‌کنندگان در کشورهایی با مقررات ضعیف‌تر در رابطه با آفت‌کش‌ها مانند هند که مقدار استفاده از آفت‌کش‌ها در آن‌ها کنترل‌شده نیست، استفاده از غذاهای ارگانیک میزان تماس با آفت‌کش‌ها را کاهش می‌دهد. همچنین میزان ویتامین و متابولیت‌های ثانویه در ترکیبات ارگانیک اندکی بالاتر است.

آنچه درباره روش ارگانیک خیلی خوب نیست: دانشمندان نمی‌توانند تأیید کنند که این تفاوت‌های جزئی در ریزمغذی‌ها واقعاً برای سلامتی ما اهمیت دارد. زیرا تفاوت در ارزش غذایی مواد ارگانیک و مواد تولیدی به روش کشاورزی سنتی، بسیار کم است و بهتر است شما روزی یک سیب مصرف کنید، تفاوتی ندارد این سیب ارگانیک باشد یا نباشد. در حال حاضر غذای ارگانیک از غذای به‌دست‌آمده از کشاورزی سنتی گران‌تر است و برای مصرف‌کنندگان با وضعیت اقتصادی پایین قابل تهیه و مصرف نیست.

فواید کشاورزی ارگانیک برای تولیدکنندگان

روش‌های ارگانیک برای کشاورزان فواید مسلمی دارد.

آنچه درباره روش ارگانیک خوب است: با توجه به مطالعات فراتحلیل دانشمندان در آمریکای شمالی، اروپا و هند کشاورزی ارگانیک نسبت به کشاورزی سنتی یا مرسوم معمولاً سودآوری بیشتری دارد که این رقم در حدود ۳۵ درصد بیشتر است. کشاورزی ارگانیک همچنین امکان اشتغال روستایی بیشتری فراهم می‌کند زیرا نیاز به نیروی کارگر بیشتری دارد. برای کارگران بزرگ‌ترین فایده، تماس کمتر آن‌ها با مواد زراعی سمی است.

 آنچه درباره روش ارگانیک خیلی خوب نیست: هنوز مشخص نیست کار کردن در زمین‌هایی که به روش کشاورزی ارگانیک اداره می‌شوند، آیا حقوق بالاتر یا شرایط بهتری برای فعالیت نسبت به زمین‌هایی با روش کشاورزی مرسوم دارند. کارگران زمین‌های ارگانیک همانند آنانی که در زمین‌های سنتی کشاورزی شخم می‌‌زنند، به طرق مشابه مورد استثمار قرار می‌گیرند.

نتیجه‌گیری

ما هنوز نمی‌توانیم مشخص کنیم کدام روش کشاورزی می‌تواند نیاز تغذیه‌ای دنیا را تأمین کند درحالی‌که تأثیر کمتری بر محیط‌زیست بگذارد، مشاغل مناسبی فراهم کند و از طرفی برای مصرف‌کنندگان از نظر هزینه به صرفه باشد و حاوی مواد مغذی بیشتری باشد. این تقاضای زیادی از یک صنعت است و هنوز سؤالات زیادی وجود دارد که جواب داده نشده است. برخی از این سؤالات مربوط به کشاورزی است مانند این‌که آیا سرانجام زمین‌های کشاورزی ارگانیک می‌توانند تفاوت عملکردی که با زمین‌های زراعی معمولی را دارند، از بین ببرند و بازده و بهره‌وری مشابه داشته باشند؟ و آیا کود ارگانیک به اندازه کافی برای تأمین نیاز غذایی ارگانیک جهان وجود دارد؟

سؤالاتی نیز در رابطه با آینده بشریت وجود دارد. آیا همگام با افزایش جمعیت جهان، مردم در یک دنیای ثروتمند و غنی قادر خواهند بود تا رژیم غذایی خود را تغییر دهند تا زباله غذایی کمتری تولید کنند و به این طریق از نیاز به افزایش تولید غذا، پیشگیری نمایند؟ و آیا به اندازه کافی نیروی کار مایل به فعالیت در زمینه کشاورزی برای تأمین نیروی انسانی زمین‌های زراعی ارگانیک وجود دارد؟

پرسش مفیدتر این است که آیا ما باید به مصرف غذای ارگانیک ادامه دهیم و سرمایه‌گذاری در زمینه کشاورزی ارگانیک را توسعه دهیم؟ در این صورت جواب قطعاً مثبت است. ما باید با شناخت زمین‌های زراعی ارگانیک از آن‌ها به‌عنوان فعالیت بسیار عالی تولید مواد غذایی به روشی که دوست دار محیط‌زیست است و از نظر اقتصادی باعث رشد و ترقی می‌گردد، حمایت کنیم. مصرف‌کنندگان باوجدان و وظیفه‌شناس می‌توانند به پیشرفت و بهبود جنبه‌هایی از کشاورزی ارگانیک که چندان خوب نیست، مانند میزان بازدهی آن و حقوق کارگران، کمک کنند.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
counter hit xanga