کود

روش های تهیه کود آلی و استفاده در باغ

طی عملیات تهیه کود آلی در باغ، آفات و بیماری‌ها همراه برگ‌های خزان یافته، میوه‌های ریزش کرده و آلوده و علف‌های هرز از سطح باغات جمع‌آوری گردیده و تحت فرایند تهیه کمپوست از بین می‌روند. در این فرایند مواد باارزشی به نام کود آلی تهیه و به بستر باغ برگردانده می‌شود تا ضمن اصلاح ساختمان و بافت خاک باعث تنظیم pH و آزاد شدن بسیاری از عناصر ضروری گیاه و نهایت باعث حاصل خیز نمودن خاک، باعث ایجاد اختلال در چرخه زندگی آفات و بیماری‌ها می‌گردد.

برای تهیه کود آلی در محل مناسبی از باغ زمینی به عرض ۵/۲ متر و به طول حداقل ۵ متر (بسته به میزان مواد) انتخاب می‌گردد. زمین مذکور به عمق ۵/۱ متر خاک‌برداری می‌شود وجهت جلوگیری از ریزش دیواره‌ها باید طوری اقدام شود تا ضمن تماس مواد با خاک ریزش نداشته باشد.

منابع داخلی تهیه کود آلی عبارت‌اند از:

– برگ‌های خزان یافته در سطح باغ

– علف‌های هرز سطح باغ و اطراف آن

– میوه‌های باقی‌مانده در باغ

– شاخسارهای محصولات زیردرختی و میوه‌های زائد آن‌ها

منابع خارجی تهیه کود آلی عبارت‌اند از:

– کاه و کلش غلات، حبوبات، شالی و غیره

– ساقه‌های انواع ذرت

– سبوس برنج

– خاک‌اره (براده‌های چوب در نجاری)

– فضولات دامی

– شاخسارهای سیب زمینی، گوجه فرنگی، صیفی‌جات و میوه‌های زائد آن‌ها

– پس‌مانده علوفه در آغل‌ها

– محصولات ضایع‌شده مثل سیب زمینی و پیاز

موادی که دارای اندازه درشت هستند زیاد برای این کار مناسب نیستند و حداقل باید به قطعات ده سانتی‌متری خرد شوند. کلیه مواد گیاهی و کود اوره به نسبت ۵ درصد، کود فسفاته یک درصد و کود حیوانی حداقل ۱۰ درصد باهم مخلوط می‌شوند. سپس مواد به‌تدریج در سیلو ریخته و فشرده می‌شوند. هر وقت ارتفاع به ۲۵ سانتیمتر رسید یک لایه نازک از خاک باغچه به آن اضافه می‌شود. رطوبت توده باید ۵۵ تا ۷۵ درصد باشد. پس از رسیدن به ارتفاع ۵/۱ متری روی توده با نایلون پوشیده شود. هر ۱۵ روز یک‌بار (تا ۴ بار) جهت هوادهی توده لازم است به هم زده شود. سرعت تبدیل مواد به کود آلی را، رطوبت کافی، کود اوره به مقدار لازم و همچنین اندازه قطعات تعیین می‌کند.

جهت اطمینان از رسیدن کمپوست تستی معروف به تست بذر شاهی لازم است. مقداری از کمپوست تهیه شده را در گلدانی ریخته و مقداری بذر شاهی در آن می‌کاریم و رطوبت و دمای لازم را فراهم می‌کنیم، اگر پس از چند روز بذور سبز شدند، کمپوست آماده انتقال به خاک باغ است. در صورت پوسیده شدن بذور دادن آن پای درختان خطرناک است.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
counter hit xanga