درخت سیب
درخت سیب درختی برگریز از خانواده گلسرخیان است که به خاطر میوه شیرین و گوشتیاش شناخته شدهاست. در سرتاسر دنیا این درخت برای میوهاش کشت میشود. منشأ این درخت آسیای مرکزی است؛ جایی که امروزه هنوز هم گونه وحشی آن یعنی مالوس سیورسی یافت میشود. سیب پس از هزاران سال کشت در آسیا و اروپا توسط مهاجران اروپایی به آمریکای شمالی برده شد. سیب در برخی فرهنگها از اهمیت مذهبی و اساطیری بالایی برخوردار است. از جمله فرهنگ اهالی اسکاندیناوی، یونان و مسیحیان اروپایی قدیم. سیب همچنین یکی از سینهای اصلی هفتسین است.
درختان سیب حاصل از کاشت دانه بزرگ هستند، اما درختان حاصل از پیوند ریشه (ساقه زیرزمینی) کوچکاند. بیش از ۷۵۰۰ رقم سیب شناخته شده وجود دارد و در نتیجه طیف وسیعی از ویژگیهای دلخواه به دست میآید. ارقام مختلف برای سلیقهها و استفادههای مختلف از جمله آشپزی، مصرف خام و تولید شراب پرورش مییابند. درختان سیب معمولاً با پیوند زدن تکثیر داده میشوند. گرچه سیبهای وحشی بهسادگی از دانه میرویند. درختان و میوه سیب مستعد تعدادی از آفتهای قارچی و باکتریایی قابلکنترل با روشهای ارگانیک و غیرارگانیک هستند. سیب معمولاً بهصورت خام مصرف میشود. اما در بسیاری از غذاها (بهویژه دسرها) و نوشیدنیها هم استفاده میگردد. در میان عوام آثار مثبت بسیاری به سیب نسبت داده میشود. با این حال پروتئینهای متفاوت موجود در سیب دو نوع آلرژی را سبب میشوند.
سیب درخت برگریزی است که معمولاً ارتفاعش در درختهای کاشته شده از ۱٫۸ تا ۴٫۶ متر و در درختهای خودرو تا ۱۲ متر میرسد. هنگام کشت، اندازه و شکل و تراکم شاخهها با انتخاب ساقه زیرزمینی و روش برش آن تعیین میشود. برگها متناوب به رنگ سبز تیره و شکل تخم مرغی ساده با حاشیههای دندانهدار بوده و از سطح زیرین اندکی کرکدار هستند. سیب چهار نوع شاخه دارد: نرک، لامبورد، براندی، سیخک (اسپور). اسپورها شاخههای کوتاهی با طول بین ۳ الی ۷ سانتیمتر بوده و در سال دوم در نوک شاخه جوانههای زایشی تولید میکنند. شکوفهها در بهار همزمان با جوانه زدن برگ تولید میشوند. درخت سیب دارای گلآذین خوشهای با ۴ تا ۶ گل است. گلهای ۳ تا ۴ سانتیمتری (۱٫۲ تا ۱٫۶ اینچ) دارای پنج گلبرگ به رنگ سفید و کمی صورتی که بهتدریج رنگ میبازد هستند. گل مرکزی گلآذین شاهگل نامیده میشود که پیش از بقیه باز شده و میتواند به میوه بزرگتری تبدیل شود.
میوه اواخر تابستان یا پاییز میرسد. انواع مختلف با اندازههای بسیار متفاوتی وجود دارد. پوست سیبهای رسیده معمولاً قرمز، زرد، سبز، صورتی یا حنائی است. گرچه گونههای دو یا چند رنگ هم ممکن است یافت شود. پوست میوه هم ممکن است بهطور کامل یا قسمتی حنائی، زبر و قهوهای باشد. پوست بیرونی با لایه محافظی از ترشحات مومی پوشانده شده است. گوشت میوه معمولاً سفید متمایل به زرد کمرنگ است، گرچه گوشت صورتی یا زرد هم شناخته شده است.
کاشت و تکثیر
در طبیعت درخت سیب بهسادگی از دانه رشد میکند. همانند اغلب میوههای پایا، سیب بهطور عادی به روش غیرجنسی و قلمه زدن تکثیر میشود. در کاشت بذری ابتدا سیب را از وسط نصف کنید و دانههای آن را خارج کنید؛ سپس دانهها را خوب شسته و در درون ظرفی پر از آب بریزید دانههایی را که در بالایی آب قرار دارند دور بریزید چرا که امکان جوانهزنی کمتری دارند. پس از انجام این کار بذرها را با مقداری خاک مناسب و غنی مخلوط کنید و در درون دستمال مرطوب بگذارید و به مدت سه ماه در دمای سرد یخچال نگهداری کنید، در طول این مدت به گیاه سر بزنید تا جوانه نزند، بهمحض جوانهزنی بیشتر بذرها گیاه را از یخچال خارج کنید و در فضای آزاد یا گلدان بکارید. برای این منظور ابتدا بستر مورد کاشت گیاه را خوب آماده کنید، سپس جوانه گیاه را در عمق مناسبی از خاک مورد کاشت بکارید و گیاه را آبیاری کنید، پس از گذشت مدت زمانی بذر گیاه جوانه میزند و شروع به رشد میکند. این گیاه رشد سریعی دارد. توجه داشته باشید بذر این گیاه را در اواسط فصل پاییز میتوانید بهصورت مستقیم در بستر مورد کاشت و در هوای آزاد بکارید تا دوره سرمادهی خود را طی کند، پس از آن در فصل بهار بذر گیاه جوانه میزند و شروع به رشد میکند.
فاصله کاشت بذر سیب ۳ تا ۷ متر است. عمق کاشت بذر ۸ میلیمتر است. خاک مناسب رشد سیب زرد خاکی با بافت متوسط است. خاک باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشد. پیت ماس و ورمی کمپوست مناسب کاشت این گیاه است. دمای موردنیاز برای رشد این گیاه بین ۱۲ تا ۳۰ درجه سانتیگراد است، نسبت به سرما مقاوم است. گلدهی این گیاه در فصل بهار است. سیب به آبیاری متوسط و منظمی نیاز دارد. همچنین به آفتاب کامل و نیمه سایه نیاز دارد.
روش دیگر برای تولید درختهای جدید سیب روش قلمه زدن استفاده میکنند. میتوان ساقه زیرزمینی را که برای پایه قلمه مورداستفاده قرار میگیرد طوری انتخاب کرد که درختانی با سیبهایی در اندازههای متفاوت تولید کرد و نیز در مقاومتشان در برابر زمستان، حشرات و بیماری و نیز وابستگی به خاک مشخص تغییر پدید آورد. از ساقههای زیرزمینی کوتاه میتوان برای تولید آن دسته از درختان سیب خیلی کوچکی (کمتر از سه متر ارتفاع در هنگام بلوغ) استفاده کرد که در چرخه زندگیشان زودتر از درختانی با اندازه کامل میوه میدهند.
آفات و بیماریها
درختان سیب مستعد تعدادی آفت حشره، بیماریهای قارچی و باکتریایی هستند. تعدادی از باغهای تجاری برنامه استفاده از اسپریهای شیمیایی را برای به دست آوردن میوه باکیفیت، سلامتی درخت و محصول زیاد دنبال میکنند. تمایل دیگر در مدیریت باغها استفاده از روشهای کشاورزی ارگانیک است. این روش استفاده از آفتکشها را ممنوع میکند. گرچه تعدادی از آفتکشهای قدیمی مجاز هستند. برای نمونه روشهای کشاورزی ارگانیک شامل معرفی شکارچی طبیعی برای کاهش یک آفت ویژه میشوند. رشته وسیعی از آفتها و بیماریها میتوانند روی گیاه تأثیر بگذارند، سه مورد از رایجترین بیماریها/آفتها عبارتاند از: سفیدک، شته، لکه سیاه سیب.
سفیدک: علائم سفیدک سطحی معمولاً در فصل بهار بهصورت لکههای خاکستری روشن روی برگها، جوانهها و گلها ظاهر میشود. گلها به رنگ زرد کرمی درآمده و بهخوبی رشد نمیکنند. این بیماری میتواند به روشی که دور از روش درمانی بوتریتیس است، معالجه شود؛ کاهش موقعیتهای ایجادکننده بیماری و سوزاندن گیاهان آلوده نخستین گام روشهای پیشنهادی برای درمان هستند.
شته: پنج گونه از انواع شته در سیب یافت میشوند. شته دانه سیب، شته سیب خوشبو، شته سیب، شته اسپیرا، شته سیب کرکدار. انواع شته از روی رنگشان، از روی ایامی از سال که زنده هستند و تفاوتهای شاخکهایشان – که جفتی کوچک برآمده از پشت شته هستند – شناسایی میشوند. شتهها از شاخ و برگ درختان تغذیه میکنند، آنها از قسمتهای سوزنمانند دهانشان برای مکیدن آبمیوه استفاده میکنند. گونههای خاص در صورت زیاد بودن تعدادشان رشد و قوت درخت را کاهش میدهند.
لکه سیاه سیب: لکه سیاه سیب موجب تشکیل لکه قهوهای زیتونی با بافت مخملی روی برگها میشود که بعدها به رنگ قهوهای و بافت چوبپنبهای شکل درمیآید. بیماری با تشکیل لکههای قهوهای مشابه با بافت مخملی یا چوبپنبهای روی میوه هم تأثیر میگذارد. لکه سیاه سیب با گسترش در سراسر قارچهایی که روی برگهای پیر درخت سیب در روی زمین تشکیل میشوند و در طول آبوهوای گرم بهار روی رشد سال جدید تأثیر میگذارد.
از میان جدیترین بیماریها آتشک، یک بیماری باکتریایی، زنگ ژیمنوس پرانگیوم و لکه سیاه، دو بیماری قارچی هستند. کرم سیب و مگس سیب دو آفت دیگر هستند که روی درختان سیب تأثیر میگذارند. درختان جوان سیب مستعد آفتهای پستانداری چون موش و آهو هم هستند که از پوست نرم درخت بهویژه در زمستان تغذیه میکنند.
خواص
شادابی پوست
با استفاده از سیب میتوان ناراحتیهای شایعی مانند خشکی پوست، ترک خوردگی پوست، رنگ پریدگی و بسیاری از بیماریهای پوستی طولانی و مزمن را از بین برد یا نشانههای آنها را کاهش داد. لازم به ذکر است که این قابلیت سیب به دلیل وجود ریبوفلاوین (ویتامین B۲)، ویتامین C و A، مواد معدنی مانند آهن، منیزیم، کلسیم و پتاسیم است.
نقرس و درد مفاصل
یکی از بیماریهایی که بهطور مشخص به علت پرخوری و مصرف مداوم منابع حیوانی (گوشت قرمز و چربی) و الکل بروز میکند، درد مفاصل و نقرس است. البته آمادگی ابتلا به این بیماری ارثی است. در موارد شدید، بیمار با دارو و کمپرس سرد درمان میشود. برای جلوگیری از گسترش و طولانی شدن بیماری پیروی از برنامهی غذایی فاقد گوشت و چربی، لازم است. همچنین سیب میوهای بسیار باارزش است؛ چرا که هم چربی چندانی ندارد و هم موجب کاهش اوره میگردد. سیب خام یا پخته مانع تشکیل اسید اوریک در بدن میشود و پس از مصرف آن مقدار کلی اسیدهای ادرار، بهویژه اسید فرمیک افزایش مییابد. از این رو مصرف آن برای مبتلایان به درد مفاصل و نقرس توصیه میگردد.
حافظه و مغز
سیب مقوی مغز است. به همین جهت برای کسانی که کارهای فکری انجام میدهند مفید است. به طور کلی سیب به علت داشتن فسفر، اعصاب و مغز را تقویت میکند.
دندانها و لثهها
اسیدهای موجود در سیب، هنگام جویدن باکتریهای دهان را از بین برده و دندانها و لثهها را تمیز میکنند. جویدن یک سیب مانند این است که از یک مسواک طبیعی استفاده کنیم. مطالعات نشان میدهند که سیب قادر است ذرات غذایی باقیمانده در پشت دندانها و لثهها را پاک کرده و فساد دندان و بیماریهای لثه را از شما دور سازد. حتی کسانی که در گذشته از بیماریهای لثه رنج بردهاند، خواهند توانست از فواید ناشی از غنی بودن سیب از ویتامین C بهرهمند شوند. مواد مغذی موجود در سیب باعث تقویت ساختار دندانها میگردد. مینای دندان را محکمتر میسازد و از جرم گرفتن دندانها پیشگیری میکند. اسیدهای موجود در سیب، اثر ضدالتهاب و باکتریکش بر دندانها و لثه دارند. پژوهشهای علمی نشان داده است که یک ربع ساعت پس از خوردن آهسته یک عدد سیب ترش حدود ۹۰ درصد و بعد از یک ساعت تقریباً تمامی ذرات میکروبی موجود در دهان از بین میروند. جویدن سیب، عضلات فک را قویتر میسازد. آب سیب تازه بدون هر مکملی به دلیل اثرات ضدالتهاب مواد موجود در آن، دهان شویهای ساده و طبیعی محسوب میشود. جویدن یک سیب مانند این است که از یک مسواک طبیعی استفاده کنیم. مطالعات نشان میدهند که ذرات غذای مانده در پشت لثهها و دندانهای شما را پاک کند و فساد دندان و بیماری لثهها را از شما دور سازد. حتی کسانی که قبلاً از بیماریهای مزمن لثه رنج میبردهاند خواهند توانست از منافع ناشی از ویتامین سرشار موجود در سیب – ویتامینی که از حساسیت لثهها و دندانهای آنها میکاهد- برخوردار شوند.
عفونتها
بررسی نشان میدهد آنهایی که بیشتر سیب میخورند کمتر دچار سرماخوردگی یا عفونتهای قسمتهای فوقانی دستگاه تنفسی شده و عموماً کمتر بیمارمی شوند. برخی بر این باورند که آب سیب ویروسهای عفونتزا را میکشد.
هضم غذا
سیب سرشار از فیبر عنصر زبرینهای است که باعث میشود همه چیز به روانی در دستگاه گوارش حرکت کند. یک سیب متوسط ۹ تا ۱۰ گرم فیبر داشته بخش قابل توجهی از ۲۰ تا ۳۵ گرم نیاز روزانه بدن ما را در این مورد تأمین میکند.
آرامبخش
دم کرده پوست سیب که با اندکی عسل شیرین شده باشد، نوشیدنی آرام بخشی است. خوردن سیب خام نیز تأثیر آرام بخشی بر دستگاه اعصاب دارد. علاوه بر ویتامینهای گروه B، منیزیم و فسفر و برخی عناصر دیگر موجود در سیب اثر آرام بخشی بر اعصاب دارد. همچنین شیرینی سیب و جویدن آن باعث انبساط عضلات منقبض صورت میشود.
تنظیم فشارخون
خوردن سیب و حتی بو کردن سیب، باعث کاهش فشارخون میشود. بررسی انجام شده توسط دانشگاه ییل نشان داد که تنها یک بار بو کشیدن سیب، فشارخون بیماران را پایین میآورد.
قلب
سیب از معدود مواد غذایی است که کاملاً بدون کلسترول بوده و به کاهش میزان کلسترول خون کمک میکند. سیب نه تنها به وعده غذایی شما هیچ کلسترولی نمیافزاید بلکه حتی این ماده مضر را از خون شما میزداید. یکچهارم سیب تشکیل شده است از مادهای به نام پکتین که فیبر محلولی است که میزان کلسترول Ldl خون را از طریق کاهش جذب چربی کاهش میدهد. هم زمان پکتین میزان کلسترول Hdl یا همان کلسترول خوب بدن شما را که برای مصارفی همچون تولید هورمونها موردنیاز هستند افزایش میدهد. افزایش سطح کلسترول خوب منجر به کاهش خطر بیماریهای قلبی میشود. همچنین خوردن سیب و یا تنها بو کشیدن آن باعث پایین آمدن فشارخون میشود.
قند خون
سیب خبر خوبی برای افراد مبتلا به قندخون بالا (دیابت)، قند خون پایین (هیپوگلیسیمیک) و دیگرانی است که بهشدت نسبت به افزایش یا کاهش میزان قند خون خود حساس هستند. مقدار بالای فیبر غذایی موجود در یک عدد سیب باعث میشود که قند خون یا همان گلوکز خون ثابت بماند و به هر حال وجود ثبات در میزان قند خون بر اشتهای شما نیز لگام میزند.
سرطان
سیب حاوی کافئیک شیمیایی یا اسیر کلوروژنیک است. مطالعات به انجام رسیده بر روی حیوانات آزمایشگاهی نشان میدهد که این ترکیب میتواند بهعنوان یک ضد سرطان عمل کند.
نگاهی کوتاه به خواص سیب
# دمکرده برگ درخت سیب ادرارآور است و درمانکننده التهاب کلیه و مثانه میباشد.
# نوشیدن آب سیب داروی مؤثری برای درمان سرماخوردگی و گرفتگی صدا و سرفه است.
# سیب مقوی کبد و اشتهاآور است.
# سیب برای درمان تنگی نفس بسیار مفید است حتی بوئیدن سیب نیز این خاصیت را درد
# سیب پخته تقویتکننده معده و کبد و دفعکننده سودا و سموم بدن است.
# سیب حرارت را از بدن خارج میسازد.
# آب سیب در زیبایی استفاده زیادی دارد و برای از بین بردن چین و چروک پوست مؤثر است و به پوست لطافت خاصی میبخشد.
# این میوه داروی خوبی برای درمان زخمها است و خوردن سیب با پوست در رفع چاقی مفید است.
# سیب یک میوه قلیایی است و تمیزکننده بدن است و به علت دارا بودن پکتین زیاد آب اضافی بدن را خارج میسازد
# سیب را میتوان برای برطرف کردن اسهال حتی برای کودکان بکار برد. بدین منظور سیب را باید رنده کرد و استفاده نمود. سیب را میتوان پخت و برای آنهایی که روده تنبل دارند آن را روی آتش ملایمی بپزید البته حتماً از ظرف لعابی یا تفلان استفاده کنید زیرا به این طریق پکتین و ویتامینهای آن حفظ میشود.
# شربت سیب بهترین دارو برای درمان سرفه و گرفتگی صدا است. برای تهیه شربت سیب یک کیلو سیب را شسته و با پوست قطعهقطعه کنید و در یک لیتر آب بپزید سپس آن را با پارچه نازکی صاف کنید و چند تکه قند به آن اضافه کنید و دوباره روی آتش ملایم قرار دهید تا قوام بیاید و آن را از روی آتش بردارید روزی سه تا چهار فنجان از این شربت بنوشید.
# سیب دارای مقدر زیادی کلسیم است و کلسیم سیب به بدن کمک میکند که کلسیم غذاهای دیگر را نیز جذب کند.
# خوردن سیب یبوست را برطرف میکند و برای خستگی مفرط مفید است
# دمکرده گل سیب داروی سرفه و تورم مجرای تنفسی است
# سیب داروی خوبی برای درمان زخمها است
# آب سیب را حتی میتوان برای تنقیه استفاده کرد. این تنقیه برای بیماریهای روده بسیار مؤثر است.
# پوست سیب را مانند چائی دم کنید و بیاشامید این چائی بهترین دوست کلیه است.
# آب سیب را با آبمیوه گیری در منزل تهیه کنید و فوراً آن را بنوشید زیرا در اثر ماندن آنزیم ای خود را از دست میدهد.
# سیب بهترین دارو برای سوءهاضمه است زیرا دارای مقدر زیادی پکتین است.
# سیب را رنده کنید و در دستمال بپیچید و روی چشم بگذارید درد چشم را برطرف میکند.
# خوردن سیب حتی برای آنهایی که بیماری قند دارند مفید است چون قند خون را بالا نمیبرد.
# کسانی که میخواهند لاغر شوند حتماً باید سیب را با پوست بخورند.
# آب سیب داروی مؤثری برای درمان سرماخوردگی و گرفتگی صدا است.
# سیب یک میوه قلیایی بوده و تمیزکننده بدن است و آب اضافی بدن را خارج میکند.
# سیب در برطرف کردن اسهال و درمان سرفه و گرفتگی صدا، بسیار مفید است. این میوه دارای مقدار زیادی کلسیم بوده و باعث رفع خستگی میشود.
# سیب در درمان تنگی نفس، تقویت معده و کبد، پایین آوردن قند خون بسیار مؤثر است و حرارت بدن را پایین میآورد.
# مصرف مربای شکوفه سیب در طولانی مدت تأثیرات خوبی را بر روی افرادی که دچار کاهش جسمی هستند میگذارد.
# مصرف سیب با پوست به نسبت روزانه یک عدد در صبح ناشتا میتواند شما را از ابتلا به سرطان در امان نگه دارد.
# یک متخصص تغذیه نیز اعلام کرده است چای پوست سیب میتواند نوشیدنی آرامبخش برای اعصاب باشد.
# سیب غنی از ویتامینهای گروه B، منیزیم و فسفر است به همین دلیل در تقویت اعصاب نقش بسزایی دارد.
# برای خوش طعم کردن غذا میتوان از سیب استفاده کرد
# اگر حداقل ۳ عدد سیب در روز بخوریم، خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی را کاهش میدهیم. سیب به دلیل بافت گیاهیای که دارد، میتواند ۱۴ درصد خطر مرگ ناشی از گرفتگی رگهای بدن را کاهش دهد.
# یک سیب متوسط دارای ۳ گرم الیاف است الیاف میتواند فشارخون و چربی خون را کاهش دهد. همچنین سیب برای سلامتی دندان بسیار مفید است.
# میوه رسیده سیب دارای ۸۰ درصد قند است و میوهای مناسب برای افراد دیابتی است، چرا که برای سوختن نیاز زیادی به انسولین ندارد.
در پوست سیب، ویتامینها و املاح زیادی از جمله تیامین، نیاسین، ریبوفلاوین، ویتامین ث، فسفر و …. وجود دارد. پس به جای مصرف کپسول مولتیویتامین از سیب استفاده کنید.
# برای رفع یبوستهای مزمن در مدت ۱۵ روز، روزانه ۳ عدد سیب را بهصورت صبح ناشتا، قبل از نهار و قبل از خواب میل کنید.
# دمکرده پوست درخت سیب میتواند تب مالاریا و تبهای صفراوی را بهخوبی تحت کنترل در آورد.
# کسانی که بیماری نقرس دارند و افرادی که اسید اوریک خونشان افزایش مییابد بدون تردید با مصرف روزانه ۴ عدد سیب با پوست، مانع تشکیل اسید اوریک شوند.
روزانه مصرف یک استکان از افشره سیب مانع هر نوع گرفتگی صدا میشود.
# افرادی که متحمل رژیمهای غیراصولی و سخت و پروتئینی میشوند، دچار نوعی مشکل متابولیکی به نام کنواسیدوز میگردند. مصرف روزانه ۳ عدد سیب بهراحتی این عارضه را برطرف مینماید.
# اگر لک صورت شما با درمانهای پوستی درمان نشده، به احتمال زیاد مربوط به بیماریهای کبدی میباشند. در اینگونه موارد به مدت ۴۵ روز هر صبح ناشتا ۲ عدد سیب را با پوست میل کنید به شرطی که تا ۲۰ دقیقه بعد از آن صبحانه میل نکنید.
# اگر دچار ناراحتی عفونی و رودهای میباشید از دم کرده برگ سیب استفاده کنید. مقدار ۱۲۰ گرم برگ سیب را در یک لیتر آب به مدت ۵ دقیقه دم کنید و روزانه یک فنجان از آن را میل کنید.
# اگر اشتها ندارید همیشه سیب را بو کنید.
# اگر آدم وسواسی هستید روزانه ۵ عدد سیب را به مدت ۷۰ روز میل کنید تا تأثیر آن بر شما آشکار شود.
# اگر ورم مفاصل دارید، دچار روماتیسم هستید یا ناراحتیهای کلیوی دارید که منجر به کاهش ادرار میگردد، ۵۰ گرم پوست خشک شده سیب را در ۲ لیوان آب به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و در سه نوبت قبل از غذا میل کنید.
# آب سیب برای زیبایی پوست استفاده زیادی درد بخصوص برای از بین بردن چین و چروک پوست مؤثر است بدین منظور آب سیب را صبح و شب روی پوست گردن و صورت بمالید و ماساژ دهید البته همیشه آب سیب تازه استفاده کنید.
# استفاده دیگر از سیب برای لطافت پوست سیب پخته است سیب را بپزید و سپس له کنید و با شیر مخلوط کنید و این مخلوط را بهصورت نیم گرم روی پوست بگذارید و پس از چند دقیقه آن را بردارید.
# سیب در از بین بردن عفونتها بسیار مهم است. در واقع یک نوع پنیسیلین طبیعی است. سیب نه تنها برای یبوست مفید است، بلکه برای اسهال نیز بسیار مؤثر است. اما تفاوت در طریقه مصرف آن است، افرادی که دچار یبوست هستند میتوانند یک سیب را تنوری کرده و یا در فر بگذارند و شب میل کنند و یک سیب هم به همین طریق صبحها میل شود.
# برای درمان اسهال، سیب را رنده کرده چند ساعت بگذارید تا رنگش تغییر کند و تیره شود یعنی پکتین موجود در آن اکسیده شود و بعد آن را میل کنید.
# آب سیب تازه سموم بدن را دفع کرده و برای اطفال خیلی مفید است. سیب میوهای است که ویتامین ب زیادی دارد و به همین دلیل برای اعصاب و روان بسیار مهم است و افراد عصبی بهتر است هر روز یک لیوان آب سیب تازه با کمی گلاب میل کنند.
# سیب درجه تب را پایین میآورد و برای بهبود گلودرد و سینهدرد بسیار مؤثر است. یکی دیگر از خواص سیب رنده شده این است که برای افراد مبتلا به زخم معده بسیار مفید است. این میوه به علت خاصیت دفع اسید اوریک، در درمان بیماریهای نقرس، آرتروز و رماتیسم بسیار مفید و مؤثر شناخته شده است.
# سیب با دفع اسید اوریک داروی روماتیسم و نقرس است و درد مفاصل است و برای تقویت قلب و هضم غذا مؤثر است. خوردن سیب با پوست یبوست را از بین میبرد و برای کبد مفید است. مالیدن مقداری سیب روی محل گزیدگی نیش عقرب یا زنبور به درمان کمک مؤثری میکند.
# میوه نارس سیب جهت مداوای اسهال مفید است. خوردن سیب قبل از خواب کمک مؤثری در راحتتر خوابیدن است.
# از سیب میتوان در تهیهی انواع غذاها (بهمنظور شیرین کردن آنها) و نیز در تهیهی انواع سالاد و شیرینیجات استفاده نمود.
# همچنین میتوان بهعنوان افزودنی برای انواع و اقسام غذاها از آن استفاده کرد.
# خوردن سیب به پیشگیری از بروز سرطان روده بزرگ کمک میکند.
# مطالعات پژوهشگران فرانسوی نشان میدهد، خوردن یک سیب در روز با پوست آن به پیشگیری از بروز سرطان روده بزرگ کمک میکند.
میزان ارزش غذایی
سیب دارای ویتامین و مواد مغذی زیادی است و بیمناسبت نیست که یک ضربالمثل انگلیسی میگوید که خوردن یک سیب در روز شما را از رفتن نزد دکتر بینیاز میکند. سیب سرشار از ویتامینهای E، B12، B2، B1، A و K، اسید پانتوتونیک، نیاسین، بیوتین، اسید فولیک و کولین است. مقادیر این ویتامینها در انواع گوناگون سیب متفاوت است. پوست سیب حاوی کاروتن است. تقریباً نیمی از ویتامین C در پوست سیب وجود دارد و سیبهای کوچک در مقایسه مقدار بیشتری پوست دارند. انواع سیب منابع بسیار خوبی برای تأمین ویتامین C محسوب میشود. سیب دارای مقدار بسیار ناچیزی ویتامین K است.
موادی که در یک سیب متوسط وجود دارد به شرح زیر است:
انرژی ۲۵۸ کالری
پروتئین ۱/۲ گرم
چربی ۱/۶ گرم
مواد نشاستهای ۵۹٫۶ گرم
کلسیم ۲۴ میلیگرم
فسفر ۱۰ میلیگرم
آهن ۱/۲ میلیگرم
ویتامین آ ۳۶۰ واحد
ویتامین ب ۱ ۰/۱۵ میلیگرم
ویتامین ب ۲ ۰/۰۸ میلیگرم
ویتامین ب ۳ ۰/۱ میلیگرم
ویتامین ث ۱۸ میلیگرم