گیاهان دارویی

گیاه تخم شربتی (چیا)

تخم شربتی همان چیا است. این بذر تخم شربتی تولید ایران و به رنگ مشکی است. تخم شربتی از جمله گیاهان یک‌ساله است. گیاه زیبا و زینتی است که بیشتر برای مصرف دانه آن را کشت می‌کنند. دانه‌های تخم شربتی کوچک و بیضی مانند هستند. ارتفاع این گیاه بین ۵۰ تا ۹۰ سانتی‌متر است. دانه‌های تخم شربتی در رنگ‌های قهوه‌ای، خاکستری، سیاه، سفید و رنگ‌های لکه لکه می‌باشند. دانه‌های این گیاه آب زیادی را مصرف می‌کنند. طوری که دانه‌های آن قادرند در حدود ۱۱ برابر وزن خود آب جذب کنند.

کاشت

تکثیر گیاه تخم شربتی از طریق بذر صورت می‌گیرد. بدین‌صورت که بذر را در خزانه و یا گلدانی مورد کشت قرار دهید. سپس روی آن را با پلاستیکی بپوشانید. پس از حدود دو هفته بذر شروع به جوانه‌زنی می‌کند در این هنگام می‌توانید پلاستیک را بردارید. توجه داشته باشید که سطح موردنظر باید کاملاً مرطوب باشد. پس‌ازآنکه گیاه به حد معینی از رشد رسید می‌توانید آن را به زمین اصلی منتقل کنید.

دمای موردنیاز برای جوانه‌زنی گیاه تخم شربتی ۲۴ درجه سانتی‌گراد و دمای پس از رشد و بیرون ۱۸ درجه سانتی‌گراد است. فاصله کاشت گیاه تخم شربتی بین ۴۰ تا ۶۰ سانتی‌متر است. برای رشد بهتر گیاه از خاکی استفاده کنید که زهکشی مناسبی دارد. خاک‌های شنی برای رشد این گیاه مناسب می‌باشند. تخم شربتی به آبیاری متوسط و منظمی نیاز دارد. تخم شربتی از جمله گیاهان آفتاب دوست است.

خواص

تخم شربتی دارای مقدار فراوانی پروتئین، آهن، پتاسیم و کلسیم است و درعین‌حال آن‌هایی که در جذب کلسیم مشکل دارند بدانند یک ماده معدنی به نام بورون در تخم شربتی باعث انتقال کلسیم به استخوان‌ها می‌شود.

تخم شربتی برای درمان بیماری‌های تنفسی مفید است.

مخلوطی از آن با زنجبیل و عسل در درمان آسم، سرفه، سرماخوردگی، آنفلوانزا و برونشیت مؤثر است.

دانه‌های ژلاتینی تخم شربتی بدون آنکه کالری داشته باشد تا مدت‌ها فرد را سیر نگه می‌دارد و به‌جای خوردن داروهای زیان‌آور برای کم کردن اشتها و کم کردن وزن بدون گرسنگی کشیدن می‌توان از تخم شربتی استفاده کرد.

معمولاً بعد از خوردن غذا به‌ویژه غذاهای پر نشاسته فشارخون بالا می‌رود و اگر تخم شربتی همراه غذا خورده شود مواد نشاسته‌ای به‌تدریج شکر موجود در خود را آزاد می‌کنند و به‌این‌ترتیب فشارخون شما به‌طور تدریجی متعادل شده و انرژی متعادلی در طول روز خواهید داشت.

با متعادل نگه‌داشتن فشارخون شانس ابتلا به بیماری دیابت کم می‌شود.

تخم شربتی دارای خاصیت عطسه‌آور، سنگ آور و ملین است.

به رفع احساس تشنگی و عطش کمک می‌کند.

حاوی مقادیر فراوان امگا ۳ است.

از تخم شربتی برای درمان ناراحتی‌های گوارشی مانند درد و ورم معده، نفخ، یبوست، سوءهاضمه و بی‌نظمی کارکرد روده‌ها استفاده می‌شود.

خلق‌وخوی فرد را خوب می‌کند. خستگی مفرط ذهنی، تنش‌های عصبی، افسردگی، میگرن و مالیخولیا را برطرف می‌کند.

از روغنی که با خرد کردن تخم‌های شربت به دست می‌آید برای درمان عفونت‌هایی مانند زخم، بریدگی، عفونت مثانه، عفونت پوست و… استفاده می‌شود.

در کشور چین از تخم شربتی برای درمان عفونت، درد معده، گزیدگی مار و حشرات و پایین آوردن دمای بدن استفاده می‌شود.

ازآنجا که تأثیر ضد اسپاسمی دارد سیاه سرفه را برطرف می‌کند.

به‌منظور تقویت قلب تخم شربتی را در عرق بیدمشک یا نسترن بریزید و بنوشید.

به‌منظور تقویت اعصاب روزانه یک یا دو بار تخم شربتی را در عرق بادرنجبویه مخلوط کنید و آن را با عسل شیرین کنید و بنوشید.

برای درمان تنگی نفس و سرفه‌های خشک یک قاشق مرباخوری تخم شربتی را در یک لیوان آب ولرم حل کنید و آن را جرعه‌جرعه بنوشید.

تخم شربتی دارای مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان بوده و تأثیر زیادی در شادابی و جوانی پوست دارد.

گفته شده است در دوران بارداری مصرف روزانه ۱۰ گرم تخم شربتی برای تقویت قلب و صحت مزاج و خوش‌رنگی و زیبایی طفل بسیار مفید است. مصرف تخم شربتی در دوره شیردهی، سبب ازدیاد شیر مادر می‌شود ولی در مصرف آن زیاده‌روی نشود.

مضرات

۱) اشخاص مبتلا به کرم معده نباید از تخم شربتی استفاده کنند.

۲) زیاده‌روی در مصرف تخم شربتی موجب ایجاد سرگیجه و همچنین بروز اختلال در حس بینایی می‌شود.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا