هرس درخت هلو
درختان هلو بسیار ظریف و دارای پوستهای نازک و بسیار آسیبپذیر هستند. درحالیکه خود درخت در قیاس با میوهاش بدنهای بسیار محکم دارد، توصیهها و ترفندهایی راجع به هرس کردن درخت هلو و نیز برای داشتن درختی سالم با میوههایی خوشمزه هست که بهتر است از آن مطلع شوید:
از باغات یا نهالستانهای معتبر درختان هلوی سالم خریداری کنید. فصل بهار بهترین موقع برای این کار است.
درخت هلو را در فضایی باز زیر نور کامل خورشید بکارید. این درختان به آبوهوای گرم، مقدار زیاد نور خورشید و جریان مناسب هوا نیاز دارد تا سالم و پرثمر باشد.
بعد از کاشت، باید دقیق از آنها مواظب کنید. برای سالم و پرثمر ماندنشان، داشتن برنامهی سیستماتیک آپپاشی و هرس بسیار ضروری است.
بنا به دلایل زیر هرس این درختان بسیار مهم است:
با هرس درخت، شاخههای شکسته یا آسیبدیده را از درخت جدا میکنید. شاخههایی که اگر هرس نشود، درخت را در برابر بیماری ضعیف میسازد.
با هرس شاخههای ضعیف، مواد مغذیای که ممکن بود به خاطرشان به هدر رود صرف شاخههای قویتری میشود که در نهایت میوههای بیشتر و بهتری به ثمر مینشاند.
با هرس شاخههای درخت از پایه (۶۰ سانتیمتر به پایین) از ترک برداشتن تنه جلوگیری خواهید کرد. درختان هلو ستبرترین درختان نیستند، لذا هر کاری که برای تقویت تنهشان انجام دهید افزایش طول عمر و کیفیت درختانتان نیز در بر خواهد داشت.
روشی که برای هرس کردن به کار میبرید با جلوگیری از انواع بسیاری از بیماریها در ارتباط است. با اینکه تا جای امکان اغلب درختان میوه را از نزدیکی شاخه اصلی هرس میکنند، درختان هلو را اینگونه هرس نمیکنند. هنگام هرس درخت هلو، ۴ الی ۲٫۵ سانتیمتر از انتهای شاخه را نچینید. به عبارتی، ۴ الی ۲٫۵ سانتیمتر از شاخهای را که روی درخت مشغول هرسش هستید نگه دارید. با این کار پوست درخت سریعتر و سالمتر درمان میشود. همچنین، مستقیم و بدون زاویه بودن برشها مهم است. از تیزی قیچی یا اره اطمینان حاصل کنید تا هیچ زخم یا دندانهای روی درخت بهجا نگذارید.
بسته به اندازه درخت، نباید فاصله شاخههای هلو از هم کمتر از ۱۵ الی ۴۰ سانتیمتر باشد. با این کار مقدار کافی نور و جریان هوا برای رشد حداکثری به میوههای درخت خواهد رسید.
با هرس متوسط (همانطور که قبلاً ذکر شد تا ارتفاع ۶۰ سانتیمتر از زمین هر چیزی را هرس کنید) به درختان جوانتان شکل خواهید بخشید و پایههایشان را تقویت میکنید. دقت کنید این درختان را بیشازحد هرس نکنید، وگرنه توانایی تولید میوهشان به تأخیر خواهد افتاد.
درخت هلو را باید منظم هرس کرد. اولین هرس فصل را باید بین زمان رویش تمام برگها و سر برآوردن تمام شکوفهها انجام دهید. این زمان، بسته به شرایط آبوهوایی منطقهای که آنجا زندگی میکنید، تقریباً در اواخر زمستان یا اوایل بهار است. این زمان موقع بریدن شاخههایی است که نتوانستهاند از زمستان جان سالم به درببرند. ولی به خاطر داشته باشید، برگها غذای درخت را تولید میکنند، برای همین کندن بیشازحدشان هم رشد درخت و هم تواناییاش در میوهدهی را به تأخیر خواهد انداخت.
دومین زمان هرس فصل، به کاری که باید انجام شود بستگی دارد. اگر دوست دارید رشد درختان را کم کنید (پر شاخ و برگ کردنشان)، پس اواسط تابستان موقع مناسبی خواهد بود. ولی اگر به شکلدهی جزئی نیاز است یا لازم باشد شاخههای آسیبدیده و نازک را بچینید تا اواخر تابستان صبر داشته باشید. هر کاری که میکنید بههیچوجه درختان را هنگام شروع فصل سرما هرس نکنید. چون تا قبل از شروع فصل سرما که زمان مستعدی برای ابتلای درختان هلو به بیماری به شمار میرود، وقت کافی برای بهبودی نخواهند داشت.
با هرس منظم، نیازی به قطع شاخههای بزرگتر نخواهید داشت. این کار مزیتی است برای جلوگیری از بروز بیماری شانکر که در بین درختان هلو شایع است. هر چه سطح کمتری در برابر خراشیدگی قرار گیرد، احتمال کمتری برای بروز بیماری شانکر یا دیگر بیماریها وجود دارد.
شاید الآن در این فکر باشید که درختان هلو خیلی بیش از ارزششان شما را بهزحمت میاندازند. برای بعضیها شاید این مورد درست باشد، ولی همهاش به این برمیگردد که از نیازهایشان مطلع شوید و برای برآوردهسازی این نیازها مدیریت بهخرج دهید. این کارها آنقدر هم که به نظر میرسد خستهکننده نیستند. خیلیها این احساس را دارند که این همه زحمت صرف این منبع کمکالری و دارای ویتامین C و پتاسیم ارزشش را دارد. البته این را هم بگوییم که قسمت «کمکالری» بودنش به این برمیگردد که با این میوهها چه مقدار بستنی میل میکنید.