کشاورزی

مزایا و معایب کشت گلخانه ای

وقتی برای اولین بار کشت گلخانه‌ای در قرن سیزده میلادی آغاز شد، شیوه‌ای برای برآورده سازی نیازهای غذایی خانواده‌های سلطنتی، کاشت گیاهان استوایی غیربومی برای تحقیق و همچنین پرورش گیاهان دارویی به حساب می‌آمد. دانش این‌گونه کاشت که در بین شهروندان ثروتمند رایج بود، در نهایت سر از دانشگاه‌ها درآورد؛ جایی که می‌شد تحقیقات را ادامه داد و سرانجام به چاپ رساند.

امروزه، با افزایش طیفی از فناوری‌های نوین و نوآورانه در صنعت کشاورزی، اداره‌ی یک گلخانه فقط محدود به طبقه‌ی مرفه و دانشگاه‌ها نمی‌شود؛ بلکه هر فردی که علاقه‌مند است کسب‌و‌کارش را بر این مبنا شروع کند یا حتی دوست داشته باشد شیوه‌های جدیدی از زندگی پایدار را به جنبه‌های زندگی روزمره‌‌اش اضافه کند نیز می‌تواند وارد این عرصه شود. قبل از اینکه تصمیم بگیرید کشت گلخانه‌ای را به گام بعدی سبک کشاورزی‌تان تبدیل کنید، باید به‌منظور سبک‌سنگین کردن مؤثر مزایا و معایب کشت گلخانه‌ای، برنامه‌ریزی و تحقیق دقیقی انجام دهید.

مزایای کشت گلخانه‌ای

افزایش فصول کشت

هر باغدار و کشاورزی آگاه است که کشت محصولات در فضای آزاد کاملاً به الگوهای جوی و شرایطی وابسته است که باید مناسب برای ریشه دواندن دانه‌ها باشند. ولی روش‌های گوناگون بسیاری در گلخانه وجود دارد که از آن‌ طریق می‌توانید دما را ثابت نگه‌دارید، گیاهان کمتر در معرض استرس قرار گیرند و خیلی زودتر از فصل موعد از رشد سالمی برخوردار شوند. بعضی از روش‌های مذکور شامل فراهم ساختن حجم خورشیدی حرارتی با بهره‌گیری از مواد طبیعی است که به‌راحتی حرارت گرمایی جذب، ذخیره و آزاد می‌سازد و همچنین استفاده از بخاری‌های مصنوعی و پنکه‌های حرارتی.

افزایش تنوع محصولات تولیدی

همراه با فرارسیدن و پایان یافتن فصول عرضه‌ی سبزیجات در بازار، قیمت آن‌ها نیز با افت‌و‌خیزهایی همراه می‌شود. با سرمایه‌گذاری در ساخت گلخانه، این فرصت را پیدا می‌کنید تا انواع مختلفی از محصولات را خارج از فصل تولید کنید. حال‌آنکه با این کار شما، در زمان کمبود عرضه، مشتریانتان دسترسی بیشتری به محصولات خواهند داشت. همچنین این توانایی را خواهید داشت تا محصولات و گل‌های جدیدی پرورش دهید که معمولاً در اقلیم منطقه‌ی شما رشد نمی‌کنند. بدون لزوم نگرانی در مورد عناصر خارجی، می‌توانید تقریباً کنترل کاملی برای فراهم ساختن بهترین محیط رشد برای محصولاتتان در اختیار داشته باشید.

به حداقل‌رسانی تهدیدات خارجی علیه محصولات

هیچ چیزی بدتر از این نیست که به سراغ نهال‌های تازه جوانه زده بروید و ببینید حیوانات اهلی یا وحشی یا حشره از برگ‌های دلپذیری که روی شاخه‌های بی‌دفاع سبز شده بودند سالاد خوشمزه‌ای درست کرده است. درحالی‌که جانداران در فهرست بدترین نگرانی‌هایتان نیستند، در گلخانه‌ می‌توانید رفت‌وآمد هر چیزی را کنترل ‌کنید. جدای از تأمین سرپناه در برابر شرایط جوی تهدید‌آمیز، این کنترل به شما این امکان را می‌دهد تا بروز و شیوع بیماری و آفت‌های مزاحمی را به حداقل برسانید که منتظر حمله به گیاهان سبز و خوشمزه شما هستند و هم اینکه درجه دما را تحت کنترل داشته باشید تا گیاهان بیش‌ازحد یخ نکنند.

معایب کشت گلخانه‌ای

سرمایه و هزینه‌های عملیاتی زیاد

برای استفاده از گلخانه با حداکثر توانایی‌اش، لازم است روی تجهیزات و موادی سرمایه‌گذاری کنید که نه‌تنها طول عمری مناسب، بلکه ویژگی‌های درخوری برای گیاهانی باشد که قصد تولیدشان را دارید. برای نمونه، درست است که نایلون‌های گلخانه‌ای نازک شرایط کافی‌ای برای حفظ گرما فراهم می‌سازند، ولی پنجره‌های شیشه‌ای گران‌تر عمر طولانی‌تری دارد و در صورت باز‌و‌بسته شدنشان، امکان تهویه‌ی گلخانه را هم ممکن می‌سازد. کنترل حداکثری شرایط اقلیمی به معنی احتمال برخورد به هزینه‌های عملیاتی بسیار زیاد است. اگر برای گرم کردن گلخانه از بخاری برقی یا گازی استفاده کنید، با افزایش سرسام‌آور قبض‌هایتان مواجه خواهید شد.

آفت‌های مزاحم و عدم امکان گرده‌افشانی

ممکن است داشتن یک گلخانه کمک کند روی هر چیزی که گیاه در تماس با آن‌ها قرار می‌گیرد کنترل داشته باشید، ولی در صورت ناقل بودن یک گیاه به آفت‌هایی مثل مگس‌های سفید یا سایر آفت‌ها، می‌توانند خیلی سریع به دیگر گیاهان‌تان سرایت کند و کل محصول را از بین ببرد. برای اینکه اطمینان حاصل کنید محصولات بعدی‌تان به هیچ‌گونه آفت یا بیماری مبتلا نمی‌شوند، تمهیدات پیشگیرانه‌ای باید به‌منظور از میان بردن این موارد اتخاذ کنید.

پیاده‌سازی کشت گلخانه‌ای، هنگامی‌که با دقت برنامه‌ریزی، احداث و نگهداری شود، می‌تواند سرمایه‌گذاری عالی به حساب آید و امکان افزایش درآمد یا ابزاری برای پس‌انداز ماهانه‌ی سبد خرید سبزیجات‌تان را فراهم آورد. حتماً قبل از اینکه به یک سبک یا روش متوسل شوید، تمامی گزینه‌های پیش روی خود را بررسی کنید.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا