حشرات و آفاتمبارزه بیولوژیک

معرفی شکارگرهای طبیعی مفید و نقش آن‌ ها در مبارزه با آفات

شکارگرهای طبیعی معروفی که در رسانه‌های جمعی مانند رادیو، تلویزیون، شبکه‌های مجازی نام آن‌ها را بیشتر می‌شنویم، با شکار لارو، تخم و پارازیته کردن آفات آن را از بین برده و جمعیت آن‌ها را کنترل می‌کنند. در این مطلب قصد داریم چند نمونه شکارگر و حشره مفید را که با شکار آفات جمعیت آن‌ها را کنترل کرده و به انسان‌ها خدمت می‌کنند معرفی کنیم.

کفشدوزک‌ها

این حشرات در مراحل رشدی خود (لارو تا حشره کامل) شکارچی بوده و با اشتهای فراوان از آفات مخصوصاً شته‌ها و شپشک­های نباتی تغذیه می‌کنند. حشرات مذکور در اکثر مواقع بر روی گیاهان مختلف در طبیعت و مزارع و باغات که مورد هجوم آفات مکنده قرار گرفته­اند، به چشم می‌خورند. نکته مهم دراین ارتباط این است که چنانچه مقدار غذای کافی از میزبانان متفاوت در محل زندگی این حشرات مفید موجود نباشد، به‌طور طبیعی برای بقاء نسل به سایر مناطق مهاجرت می‌کنند. در حال حاضر در قسمت‌های شمالی کشور از کفشدوزک‌ها جهت مبارزه با آفاتی چون شپشک استرالیائی و شپشک آردآلود بر روی چای و مرکبات استفاده می‌نمایند.

بال توری سبز

لاروهای بال توری به‌عنوان شکارگر محسوب شده و با تغذیه از آفاتی چون شته، شپشک­های نباتی و سایر حشرات مکنده و تخم شب‌پره‌ها باعث کاهش جمعیت این آفات مهم می‌شوند. تخم بال توری‌ها، دارای ساقه ابریشمی نسبتاً بلندی است که به‌وسیله آن روی برگ و ساقه و یا شاخه درختان چسبانده می‌شود که به تعداد زیاد در طبیعت می‌توان آن‌ها یافت. حشرات کامل بال توری، از دانه‌های گرده، شهدهای نباتی و عسلک دفعی توسط شته‌ها تغذیه می‌کنند.

سن‌های شکارگر

این حشرات با فعالیت حشره‌خواری خود به‌صورت شکارچی بروی تعداد کثیری از آفات نباتی مخصوصاً شته، شپشک­های نباتی و بال ریشک­داران، سخت بال پوشان، پروانه‌ها، کنه‌ها و…دیده می‌شوند. این حشره مفید که در مبارزات بیولوژیکی از اهمیت زیادی برخوردار است، به مراحل مختلف رشدی آفت صدمه زده و با تزریق آنزیم‌هایی محتویات بدن میزبان را ابتدا تخریب و سپس سونداژ می‌کند. ارزش این حشرات مفید در تقلیل جمعیت آفات نباتی به علت تغذیه هم‌زمان پوره و حشره کامل از یک میزبان، غالباً زیاد و در مقایسه با سایر حشرات بیولوژیک قابل‌توجه است.

زنبوران شکارچی و پارازیتوئید (انگل واره)

زنبور تریکوگراما از کوچک‌ترین زنبورهای پارازیت بوده که با قرار دادن تخم خود در داخل بدن میزبان یا تخم آفت در طول مراحل تکاملی زندگی خود با استفاده از محتویات بدن میزبان سبب مرگ آن می‌شوند. در گروه دوم نیز با شکار طعمه خود به‌طور مستقیم از آن تغذیه می‌کنند و در تنظیم جمعیت آفات نقش مهمی دارند. از زنبورهای پارازیتوئید در سال‌های اخیر در مزارع استفاده بیشتری می‌شود.

آسیابک ­ها

این حشرات شبیه به سنجاقک‌ها می‌باشند و در راسته باستان بال‌ها قرار دارند، با این تفاوت که معمولاً جثه آن‌ها بزرگ‌تر و دارای دو جفت بال می‌باشند. حال آنکه سنجاقک‌ها، کوچک و یک جفت بال دارند. این حشرات نیز شکارچی بوده و معمولاً در نزدیکی و روی آب استخرها، جویبارها با پروازهای بلند و سریع خود قابل‌تشخیص هستند. در طبیعت به رنگ‌های متنوعی دیده می‌شوند. شکارچی فوق طعمه خود را در حال پرواز شکار نموده و غذای اصلی آن شامل پشه‌ها و مگس‌ها می‌باشد. این حشرات جز حشرات شکارگر عمومی خوار هستند.

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا