پرورش و نگهداری گل رز در تزئین فضای باز
نکات مهم در پرورش گل رز در فضای سبز
گیاه رز را در جایی بکارید که حداقل ۵ تا ۶ ساعت در روز آفتاب کامل را بتواند دریافت کند. گیاه رز در آفتاب ضعیف و کم ممکن است یک مرتبه دچار نابودی نشود اما بهتدریج ضعیف میشود. هنگامی که رز میکارید مقدار زیادی مواد آلی در اختیار آن قرار دهید اما نباید اطراف آن را با مواد آلی شلوغ کنید. برای جلوگیری از زخمی شدن دستان خود، از دستکش مناسب استفاده کنید چرا که ساقه رز پر از تیغ است. هنگامی که میخواهید گل رز را از گلدان خود خارج کنید و بکارید، ابتدا تمامی ابزار لازم را در کنار خود بگذارید تا مدت زیادی رز بیرون از خاک نماند. هنگامی که رز را خارج کردید، ریشههای برهنه آن را در آب بگذارید.
گیاه رز را میتوانید در بهار یا پاییز قلمه بزنید یا جابهجا کنید اما در اواسط تابستان این کار را نکنید. چرا که در حرارت زیاد و شوک ناشی از جابهجایی دوام نمیآورد و میمیرد. بوتههای بزرگ رز را میتوانید تا دوسوم هرس کنید اما بوتههای کوچکتر را تا ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتری سطح خاک هرس کنید. هنگامی که رز را میخواهید از گلدان خارج کنید، حواستان باشد گودالی که حفر میکنید خیلی بزرگتر از گلدان باشد. در بیشتر انواع رز گودال باید حدود ۳۰ تا ۴۵ سانتیمتر پهنا داشته باشد. مقدار زیادی مواد آلی مانند کمپوست و کود پوسیده به خاک اضافه کنید.
نحوه آبیاری گل رز
رز را بهصورت عمیق آبیاری کنید. آب باید ناحیه ریشه گیاه را بهطور کامل مرطوب کند. در روزهای گرم تابستانی حداقل روزی دو مرتبه تمامی ناحیه ریشه گیاه باید آبیاری شود. از آب دادن سطحی به گیاه خودداری کنید چرا که باعث میشود ریشههای گیاه به عمق بیشتر نروند. همچنین گیاه مستعد بیماریهای قارچی میشود. رزها عاشق آب هستند اما نباید در خاک اشباع از آب بمانند چرا که میمیرند. به همین علت خاک آنها در نواحی که بارندگی زیاد است نباید متراکم باشد چرا که غرق آب میماند. خاک باید غنی و شل باشد و قابلیت زهکشی بالایی داشته باشد. برای کمک به حفظ رطوبت مالچ پاشی کنید. این کار تنش آبی گیاه را نیز کاهش میدهد و به رشد سالم آن کمک میکند.
کوددهی رز
پیش از شروع گلدهی و در طول آن بهصورت منظم کود دهی رز را انجام دهید. درصورتیکه میخواهید گلهای رز را بچینید و به داخل منزل بیاورید، از کود شیمیایی و حشرهکش و آفتکشهای شیمیایی استفاده نکنید. برای تغذیه گیاه از کود گرانولار ۵ – ۱۰ – ۵ یا ۱۰ – ۱۰ – ۵ استفاده کنید. برای هر بوته سهچهارم لیوان استفاده کنید و کود را بر روی خاک بپاشید نه ساقه گیاه.
توجه به گل رز زمستان
در فصل پاییز گیاه رز را هرس نکنید. هر گونه شاخه مرده یا بیمار را قطع کنید. کود دهی را ۶ هفته پیش از اولین سرمازدگی پاییز متوقف کنید اما آبیاری را در طول پاییزهای بدون بارش ادامه دهید تا گیاه در ماههای خشک زمستانی بتواند مواد مغذی خود را دریافت نماید. پس از چند سرمازدگی مالچ یا کمپوست را به خاک اضافه کنید اما این کار را پیش از یخ زدن زمین انجام دهید. هنگامی که در زمستان دمای هوا زیر نقطه انجماد ماند، گیاه را با توری استوانهای محکمی احاطه کنید و آن را با کمپوست، مالچ، خرده چوب خشک، برگهای سوزنی کاج یا برگهای خردشده پر کنید. از برگهای افرا، برگهای تازه، مرطوب یا سنگین بهعنوان مالچ استفاده نکنید. بستر گیاه رز را پاکسازی کنید تا در طول زمستان دچار بیماری نشود. میتوانید آخرین اسپری قارچکش را پیش از خواب زمستانی گیاه انجام دهید.