راهنمای نگهداری گیاهان آپارتمانی
نگهداری گیاهان آپارتمانی همواره یکی از مهم ترین چالش ها بعد از خرید این گیاهان زیباست. اصولی کلی نگهداری گیاهان آپارتمانی یکی است و شما با رعایت نکاتی که در این مقاله بیان شده، گیاهانی شاداب و همیشگی خواهید داشت.
مراقب از گیاهان خانگی
۱- برای گیاهانتان نور کافی فراهم کنید
گیاهان آپارتمانی براساس نیاز نوری به گیاهان آفتابدوست، گیاهان سایه دوست و گیاهانی با نیاز نوری متوسط تقسیم می شود. گیاهان نور دوست نیاز به ۴ الی ۶ ساعت، گیاهان سایه دوست نیاز به ۱ ساعت، و گیاهانی با نیاز نوری متوسط نیاز به ۳ ساعت نور غیرمستقیم دارند. بهترین مکان برای دریافت نور غیر مستقیم خورشید، پشت پنجره های جنوبی منازل و ادارت می باشد.
۲- دور آبیاری را منظم کنید
نظم در آبیاری از مهم ترین نکات در نگهداری گیاهان آپارتمانی می باشد. هر هفته یا هر ماه، روز مشخصی را برای آبدهی تعیین کنید. زمان آبیاری زمانی است که خاک گلدان به عمق ۲ الی ۳ سانت خشک شده باشد. آب زیاد موجب پوسیدگی ریشه و بروز علائم قارچی می شود. برای آبیاری از آب ولرم و بدون کلر استفاده کنید. آب سرد باعث ایجاد شوک در ریشه و توقف رشد گیاه می شود. ماهی یکبار گیاه را زیر سینک ظرفشویی یا دوش حمام کامل بشورید تا نمک های اضافه و املاح از خاک از طریق سوراخ ته گلدان دفع شود.
۳- تغذیه کودی کنید
در بهار و تابستان هر هفته یا هر ۱۵ روز یکبار (بسته به نوع گیاه) و در فصل سرما ماهی یکبار گیاهانتان را با کودهای مایع و پودری تغذیه کنید. برای رشد کاکتوس ها و ساکولنت، بامبو، انواع بونسای، ارکیده و بنفشه آفریقایی از قطره و کود مخصوص آنها گیاه استفاده کنید و برای رشد سایر گیاهان آپارتمانی از کود سه بیست یا ۲۰-۲۰-۲۰ یا همان کود کامل استفاده کنید. قطره تقویتی، کود گلدهی و کود آهن نیز بسته به نوع گیاهان حتما توصیه می شود.
۴- گرد و غبار برگ ها را پاک کنید
برای براق شدن و حفظ رطوبت گیاهان آپارتمانی ، می توانید از اسپری های مخصوصی که در بازار به فروش می رسد ، استفاده کنید. گرد و خاک علاوه بر کاهش جذب رطوبت توسط برگ ها، راندمان فتوسنتز را کم می کند که این موجب پژمردگی و افتادگی برگ های گیاهان آپارتمانی می شود.
۵- گیاه را از دریچه های ورود و خروج هوا دور نگه دارید
اکثر گیاهان آپارتمانی به نوسانات دمایی و کمبود رطوبت حساس هستند. بخاری، دریچه کولر، منافذ کنار پنجره و درهای ورود و خروج همگی از جمله مواردی ست که باعث خشکی گیاهان آپارتمانی می شود. ما به شما توصیه می کنیم از دستگاه های بخار ساز برای تامین رطوبت استفاده کنید.
مراقب و نگهداری از گیاهان فضای باز
۱- از میزان آبیاری مناسب اطمینان حاصل پیدا کنید
گیاهان فضای باز در تابستان هر روز و در بهار یک روز در میان نیاز به آبیاری دارند. در زمستان آبیاری را کاملا قطع کنید مگر در باغات درختان میوه که معمولا از یخ آب زمستانه برای مبارزه با آفات و بیماری ها استفاده می شود.
۲- کنترل علف های هرز
وجود علف هرز کنار گیاه علاوه بر ایجاد منظره ای زشت، باعث جلوگیری از رشد و توسعه گیاهان فضای باز می شود. حذف علف های هرز به صورت مکانیکی، بیولوژیک و یا حتی شیمیایی به جد مورد توصیه است.
۳- از مالچ استفاده کنید
مالچ نوعی کمپوست آلی ست که اطراف گیاه را می پوشاند. مالچ گیاهی علاوه حفظ رطوبت ، علف های هرز را نابود می کند. مالچ گیاهی را میتوانید از فروشگاه های اینترنتی یا باغ گل تهیه کنید. ضخامت مالچ روی خاک باید حداقل ۵ سانتی متر باشد.
۴- حذف گیاهان بیمار و آسیب دیده
گیاهان بیمار، مریض و آسیب دیده را حذف کنید. برای قطع و بریدن شاخه های آلوده از قیچی تیز و ضدعفونی شده استفاده کنید.
۵- سرگل گیری کنید
پینچینگ یا سر گل گیری برای بسیاری از گیاهان گلدار مانند رز، کرئوپسیس و … کاربرد دارد. به محض پژمردگی گل ها با قیچی تیز گل ها را هرس کنید تا شاهد رشد دوباره گل های جوان و شاداب باشید.
۶- هر ماه به گیاهانتان کود دهید
در بهار و پاییز از کود دامی پوسیده، ورمی کمپوست یا کود های شیمیایی (با توجه به دز مصرف ) استفاده کنید.
شش مشکل رایج و راهکارهایی برای رفع آنها
۱- تقویت زهکش خاک های ضعیف
اگر خاک سفتی دارید که سله می بندد ، بافت خاک را سبک کنید. اضافه کردن ماسه بادی نرم، پیت ماس و خاک برگ پوسیده علاوه بر تقویت مواد آلی خاک، بافت خاک را سبک کرده و کمک به خروج بهتر آب اضافی می کند.
۲- گیاهان نزدیک به هم را جدا کنید
در زمستان فصل جابجایی گیاهان می باشد. اگر گیاهان نزدیک به هم کاشته شده اند ، مطمئن باشید فضای کافی برای رشد ندارند و بخاطر سایه اندازی بیش از حد، گیاه رشد علفی پیدا می کند. در فصل خواب بدون آسیب به ریشه ، فاصله کاشت را رعایت کنید.
۳- در اضافه کردن مالچ زیاده روی نکنید
مالچ را دور قسمت آب ریز تنه (به اصطلاح تشتک گیاه) بریزید و دقت شود نزدیک طوقه، مالچ نریزید . ضخامت مالچ بیش از ۵ سانتی متر نباشد چرا که باعث پوسیدگی و تجمع آفت و شیوع بیماری می شود.
۴- حذف گیاهان آلوده به بیماری و خشکیده
اگر گیاه یا درخت شما آلوده به بیماری های قارچی بود و به منبع آفت در باغ تان تبدیل شده بود ، با اره تیز آن را کف بر کنید. حذف گیاهان آلوده باعث جلوگیری از انتقال بیماری های قارچی می شود. گیاه بیمار یا قسمت های آلوده حذف شده را بسوزانید.
۵- از آبیاری بیش از اندازه بپرهیزید
در موقع کاشت دقت کنید که گیاهانی که نیاز آبی بالایی دارند را کنار هم بکارید. مثلا چمن و شمشاد نیاز به آبیاری روزانه دارند اما پیروکانتا هفته ای دو بار نیاز به آب دارد. بناربراین آبیاری زیاد باعث نابودی بسیاری از درختچه ها، گل ها و گیاهان می شود. زردی و افتادگی برگ ها یکی از علائم افراط در آبیاری است.
۶- گیاهان خود را عمیق نکارید
عمق کاشت برای هر گیاه را رعایت کنید. کاشت عمیق باعث پوسیدگی طوقه، ریشه و در نهایت نابودی گیاه می شود. طوقه گیاه محل جدا شدن تنه از ریشه هاست که در موقع کاشت شما نباید طوقه را هم زیر خاک مدفون کنید.