کاشت و پرورش گردو
چندین رقم گردو در دنیا موجود است که بهترین آنها گردوی سیاه و گردوی انگلیسی (که نام درستش گردوی ایرانی است) می باشد. کاشت گردو پروسه ای زمان بر است و بعد از ۱۰ سال به بار می نشیند. درخت گردو در مناطق معتدل و سردسیر پرورش می یابد.
آماده سازی بذر گردو
۱- شرایط را بسنجید
پرورش گردو از طریق بذر ممکن است مدت زمان زیادی طول بکشد. ما به شما توصیه می کنیم اگر قصد احداث نهالستان گردو را دارید، نهال پیوندی آماده تهیه کنید.
۲- گردوهای رسیده را جمع کنید
در پاییز گردوهای رسیده خودشان از درخت می افتند. همچنین می توانید با چوب بلند به شاخه های قطور بزنید تا گردوهای مناسب برای کاشت بریزند.
۳- خرید بذر گردو
بذر مناسب هر منطقه در شعاع ۱۶۰ کیلومتری همان منطقه باید یافت شود. رقمی را بخرید که به منطقه شما سازگار است.
۴- پوست بذر را بردارید
گردوها را درون سطل آب به مدت ۳ روز قرار دهید. بعد از اینکه خیس خورد، پوسته را به آرامی حذف کنید.
۵- زمستان گذرانی بذرها
بذرها برای جوانه زنی نیاز به زمستان گذرانی دارند. در زمستان گذرانی گردو ، بذرها را ۳ الی ۴ ماه در مکانی سرد و مرطوب قرار دهید. به این عمل به اصطلاح چینه سرمایی یا استراتیفه کردن نیز می گویند. یکی از مراحل زیر را انجام دهید:
۱- بذرها را درون نایلون زیپ کیپ که داخل آن پرشده است از ماسه نرم مرطوب یا پیت ماس مرطوب، درون یخچال در دمای ۲ الی ۵ درجه سانتی گراد قرار دهید.
۲- اگر تعداد بذرها زیاد هستند چاله ای به عمق ۳ الی ۶ متر بکنید و یک لایه بذر قرار دهید و یک لایه ماسه نرم مرطوب و دوباره به همین صورت لایه بندی شده بذر و ماسه بریزید.
کاشت گردو
۱- بذرها را مرطوب نگه دارید
حدود ۹۰ روز بعد از چینه سرمایی بذرها جوانه می زنند. یک هفته قبل از کاشت بذرهای جوانه زده را مرطوب نگه دارید.
۲- انتخاب محل کاشت
محلی با خاک لومی را برای کاشت انتخاب کنید. پ هاش خاک باید اسیدی و محدوده ای بین ۶ الی ۶٫۵ داشته باشد.
۳- حذف علف های هرز
قبل از کاشت محیط را از هر گونه علف هرز یا پوشش گیاهی پاک کنید.
۴- کاشت در حفره ای کوچک
عمق کاشت بذر گردو ۵ الی ۷ سانتی متر و فاصله کشت ۳٫۷ الی ۵٫۲ متر از یکدیگر است.
۵- مراقب های رشدی
بخش بعدی ما درباره نگهداری و مراقب های لازم از نهال گردو است که توصیه می کنیم به دقت مطالعه کنید و نکات آن را رعایت نمایید.
نکات مهم پرورش و نگهداری درخت گردو
۱- انتخاب نهال مناسب (البته اگر قصد کاشت بذر را ندارید)
قطر طوقه نهال انتخابی حداقل ۲٫۵ سانتی متر باشد. قطر ساقه اصلی نهال حداقل نزدیک به ۱ سانتی متر باشد. دقت کنید که این دو نکته مهم ترین اصل برای انتخاب نهال خوب به شمار می رود. نهال ریشه لخت را در بهار قبل از ورود هوای گرم بکارید.
۲- کاشت نهال آماده
فاصله کاشت ۵٫۲ الی ۵٫۷ متر از یکدیگر باشد. خاک لومی با زهکش مناسب را برای کاشت گردو انتخاب کنید. در موقع کاشت از کود دامی پوسیده و کودهای آلی با توجه به نتایج آنالیز خاک استفاده نمایید.
۳- آبیاری
تا دو سال اول آبیاری را منظم انجام دهید. بعد از آن ماهی ۲ الی ۳ بار در هوای گرم نیازمند آبیاری است.
۴- کنترل علف هرز
برای رشد بهتر نهال، علف های هرز را وجین کنید. برای کنترل علف های هرز از مالچ گیاهی استفاده کنید.
۵- هرس گردو
هرس گردو بسته به نوع رقم شما دارد. بعضی از درختان فقط در قسمت سر شاخه ها بار می دهند و بعضی ها مثل گردوی سیاه به طور جانبی (لترال) میوه می دهند. اگر شما نوع درخت و باردهی را نشناسید امکان دارد شاخه بارده را حذف کنید. بنابراین هرس از جمله مواردی ست که نیاز به آشنایی کامل به نوع رقم خریداری شده دارد.
۶- استفاده از درختانی با رشد مناسب
درختانی که رشد مناسب دارند و عاری از هر گونه بیماری هستند را از آنها پیوندک برای پیوند بگیرید. یک نهال پیوندی به مراتب باردهی زودتر و بیشتر نسبت به نهال بذری دارد.
۷- استفاده از کودهای شیمیایی
بعد از آنکه قطر درخت به ۱۰ سانتی متر و ارتفاع آن به یک متر و نیم رسید از کودهای شیمیایی می توان استفاده کرد. میزان استفاده از کود بستگی به برند کودی خریداری شده و نتایج آزمایش خاک دارد.
۸- کنترل آفات
مهم ترین مشکل حمله سنجاب ها هستند. برای مقابله با آنها شاخه های پایین تر از ۱متر و ۸۰ سانت را ببرید و به تنه رنگ محافظ بزنید تا نتوانند از درخت بالا بروند. برای مقابله با آفاتی از قبیل شته و کرم سبز صدپا از سموم ارگانیک استفاده نمایید.